09.12.2022.

18:28

Foto:

Vesti

I LAŽU I PLJAČKAJU! HVALE SE NAJBOLJIM CENAMA, A NAJSKUPLJI NA DOMAĆEM TRŽIŠTU! Za ovu prevaru moraju da budu kažnjeni

Ako narednih dana planirate da kupujete igračke u "Pertini" radnjama i spremite se za novogodišnje praznike, nikako nemojte da im verujete da se baš kod njih prodaju po "najboljim cenama".
Umesto da svojim potrošačima zaista ponude ono čime se hvale u reklamama, zaposleni u poznatoj prodavnici igračaka vrlo perfidno i lukavo pelješe kupce, prodajući im proizvode znatno skuplje nego u drugim radnjama!

Na ovo nepošteno poslovanje ukazala nam je Beograđanka Dejana K., koja je ostala šokirana kada je videla veliku razliku u cenama i umalo, dodaje ona, nasela na njihovu reklamu.

- Ovih dana glavna zanimacija mi je traženje povoljnih igračaka za predstojeće praznike i pravljenje paketića. Kako mi svake godine ode previše novca na to, ove sam odlučila da poredim cene i nađem najpovoljnije. Iskreno, privukla me je reklama "Pertinija" koja se svuda vrti i na kojoj je glavni slogan da imaju najbolje cene. Otišla sam u radnju, videla svakakve igračke i zaista mislila da su najpovoljniji, ali samo dok nisam krenula u obilazak. Sreća što sam zapisala cene igračaka koje su mi trebale - priča Dejana i nastavlja:

- Obišla sam nekoliko radnji i ostala šokirana razlikom u cenama. Tako je, na primer, montažna perionica u njihovim radnjama 8.500 dinara, a ista takva na drugom mestu skoro 5.000 jeftinija. Istina, nisu sve razlike tako drastične, ali kada kupujete više igračaka, možete da uštedite. Između ostalog, i "plejmobil" policijski auto, koji hoću sinu za paketić, u "Pertiniju" je koštao 3.389, a ja sam ga kupila u drugoj radnji za 3.253 dinara. Jeste mala razlika u ceni, ali onda ne smeju da se hvale da imaju najbolje cene kada je sasvim očigledno da je to laž!

Informer

Tragom ove priče ekipa Zaštitnika potrošača sprovela je mini-istraživanje kako bi se uverila da li su cene zaista najbolje ili je to ipak samo mamac za lakoverne. Kao što smo mislili - obična obmana.
Zaista, i sami smo se uverili da perionica "hot vils" u "Pertiniju" košta 8.500 dinara, dok se u drugim radnjama kreće od 3.600 do 7.900 dinara. Ukoliko se odlučite za "lego - spajdermen i prijatelji" u "Pertiniju", dobro pazite, jer njihova "najbolja" cena iznosi 9.859, dok u drugoj radnji istu igračku, verovali ili ne, možete kupiti za 7.799 dinara. Ništa bolje nećete proći ni ako kupite "barbi" sklopivu kućicu jer dok u jednoj poznatoj prodavnici ona košta 11.075 dinara, u "Pertiniju" je 920 dinara skuplja (pogledajte tabelu).

Informer

Kršenje zakona

Potrošački stručnjaci napominju da je ova prodavnica prekršila Zakon o oglašavanju i da nadležni organi moraju više da kontrolišu prodavnice ovakvog tipa, ali i njihove reklame i način poslovanja. Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" kaže za Zaštitnik potrošača da je ovo tipičan primer obmane potrošača i prevarnog oglašavanja! U ovom slučaju, za ovakvo poslovanje "Pertini" rizikuje da plati kaznu od 300.000 do 2.000.000 dinara!

Informer

- Ako se reklamiraju da imaju najbolje cene, to jasno znači da moraju biti najjeftiniji u odnosu na konkurenciju. Sve drugačije od toga je obmana potrošača, prevara u oglašavanju i ozbiljno kršenje zakona! Za to moraju snositi sankcije i da budu prijavljeni i tuženi za obmanjujuće reklamiranje. Oni sada koriste gužvu i euforiju potrošača pred praznike i kupovinu paketića i takvim oglašavanjem privlače kupce. Baš loša praksa i nedopustiva, jer ide na štetu potrošača - objašnjava Gavrilović.

Poredite cene

Na pitanje koji je najbolji savet za potrošače pri izboru ovakvih stvari ogovara:
- S obzirom na to da ova potrošačka sfera nije toliko uređena i pouzdana, što vidimo i po raznim akcijama i reklamama, ljudi moraju da veruju sebi. Da uprkos istaknutom sniženju ili velikim natpisima, dobro provere svaki iznos, a najbitnije od svega je da porede cene. Sada je to dostupno i na internetu i zaista ne treba da ih mrzi, jer će samo tako izbeći ovakve prevare prilikom kupovine!

U "Pertiniju" kažu da određene proizvode i brendove nabavljaju od zvaničnih distributera za ovaj region.
- Navedeni proizvod je kupljen od zvaničnog distributera "Matela" za Srbiju i nabavna cena za navedeni proizvod je bila viša od maloprodajne cene koju navodite - kažu u "Pertiniju" osvrćući se na enormnu razliku u ceni igračke perionice.
- Kompanije kojima prodaja igračaka nije osnovna delatnost možda imaju specijalne, sporadične nabavke određenih kolekcija iz njima poznatih izvora, u šta mi zaista ne ulazimo. Naša poslovna politika je okrenuta da na tržište donosimo original proizvode, da garantujemo za kvalitet i bezbednost, svi naši proizvodi su atestirani i sertifikovani. Kvalitet nam je na prvom mestu. 





Antrfile/TABELA:
IGRAČKA "PERTINI" DRUGA RADNJA
"barbi" sklopiva kućica 11.999 11.075
"lego - spajdermen i prijatelji" 9.859 7.799
"hot vils" perionica 8.500 3.600
"plejmobil" policijski auto 3.389 3.253
"lol" pidžama set 1.999 1.950
"pilsan dondoloto" 1.349 1.253
* cene su izražene u dinarima