12.01.2023.

12:03

Foto: Informer/shutterstock

Vesti

MIRIŠE NA PLJAČKU! Proizvodi se u Srbiji, a duplo skuplje nego u Švedskoj i Austriji!

Iako mnogima ova matematika nema logike i ne razumeju ovu poslovnu politiku, kompanija "Štraus Adrijatik" pelješi domaće potrošače i na njima zarađuje.

Primera radi, u domaćim marketima širom zemlje pola kilograma "donkafe momenta" košta i do 990 dinara, dok isto to pakovanje u Švedskoj košta 494 dinara. Ništa nije bolja situacija ni sa "donkafe minasom" koji u Austriji, tačnije u Beču, košta 580 dinara, dok je kod nas u radnjama i po 887!

Najskuplja, ali ne i najkvalitetnija

"Donkafe" spada u jednu od najskupljih kafa na srpskom tržištu. Međutim, analiza koju je pre nekoliko meseci za Zaštitnik potrošača uradio "Jugoinspekt" pokazala je da visoka cena ne znači i najbolji kvalitet. Rezultati su ukazali na to da jeftinije i manje poznate kafe imaju bolje parametre kvaliteta nego znatno skuplje i poznatije.
Ni u jednom parametru kvaliteta koji smo proveravali "donkafe" ne zauzima prvo mesto. Jedini parametar gde prednjači je cenovni rang, gde je u vrhu liste.
Za godinu dana ova kafa je znatno poskupela. Prošlog januara za pakovanje od 500 grama "donkafe momenta" trebalo je izdvojiti 795 dinara, a sada 950. Poskupeo je "donkafe minas", koji je pre godinu dana koštao 695, a sada 887 dinara za pola kilograma.

Da je srpska kafa zaista jeftinija u inostranstvu, potvrdila nam je i Dejana Radonjić, koja živi i radi u Austriji. Prema njenim rečima, ostala je šokirana kada je videla cenu kafe u našim prodavnicama.

Informer

Cena Donkafe Minas u Austriji

- Mi koji smo otišli preko navikli smo na neke proizvode i zaista bez toga ne možemo da živimo u inostranstvu. Pored nekih slatkiša, hrane, najbitnija nam je naša kafa. Mi Srbi volimo "domaću i jaku". Sreća, pa sada ima dosta radnji sa našim proizvodima, tako da ne moramo da brinemo brigu. Iskrena da budem, dok nisam prošle nedelje došla u Srbiju za praznike, živela sam u uverenju da su srpski proizvodi u Austriji mnogo skuplji. Međutim, kada sam videla cenu kafe, blago rečeno - ostala sam zgranuta. Pogotovo cenu napitka "donkafe", koji mi tamo i pijemo - započinje priču Dejana i nastavlja:

- Kesu od pola kilograma u Beču plaćam oko 580 dinara. Na akcijama još i jeftinije. A kada sam ušla u prodavnicu u Beogradu, bila sam frapirana kada sam videla da isto to pakovanje košta 840 dinara, na akciji. Pogledala sam po drugim radnjama i shvatila da je svuda manje-više isto. Zaista bezobrazno, a pre svega nelogično, da nešto domaće u Srbiji bude najskuplje!

Koriste priliku

Da nema logike da kafa koja se proizvodi u našoj zemlji ovde košta duplo skuplje nego u drugim, ekonomski mnogo "jačim" zemljama, potvrđuju i potrošački stručnjaci! Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva", koje je i objavilo dokaze o razlici u ceni kafe kod nas i u Švedskoj, kaže da se ovde ide svesno na veću zaradu, pošto se zna da je kafa omiljeni napitak našeg naroda.

- Očigledno je da proizvođači samo gledaju kako da zarade što više novca i da su zbog toga tako visoke cene u Srbiji. Sumnjam čak i da je inflacija krivac za ovako visoke cene, već je ona postala gotovo izgovor što cene idu u nebesa. Proizvođač svakako ima daleko manje troškove za dopremanje prodavnica u Srbiji nego za izvoz u Švedsku ili Austriju, a opet je tolika razlika u ceni. Treba da uzmemo u obzir i da je standard u Skandinaviji i EU daleko viši nego kod nas. Proizvođačima i trgovcima "naruku" ide i to što naš narod obožava da konzumira kafu i spada među najveće ljubitelje ovog napitka na Balkanu, ali i šire - napominje Gavrilović.

"Štraus Adrijatik" bez objašnjenja

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je sa kompanijom "Štraus Adrijatik" kako bi nam objasnili kako to da je njihova kafa toliko skuplja u Srbiji nego u inostranstvu. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Pod istragom

Podsetimo, ova kompanija je odranije poznata po nepoštenoj poslovnoj praksi, o čemu svedoči i to da je tokom 2021. godine bila pod istragom Komisije za zaštitu konkurencije! Naime, nakon analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije u periodu od pet godina, Komisija je pokrenula postupak protiv vlasnika "Donkafea" i "Grand kafe" zbog sumnje da su se dogovarali o ceni i poskupljenjima. Takvi dogovori su protivzakoniti i štetni, pre svega po građane Srbije.

Informer

Cena Donkafe Minas u Švedskoj

- Iako je cena sirove kafe na kraju 2018. i tokom 2019. bila najniža u poslednjoj deceniji, to građani Srbije kao kupci nisu osetili. Na tržištu Srbije nije došlo do smanjenja cene mlevene kafe posmatranih proizvoda, koje bi bilo očekivano kad se ima u vidu udeo cene sirove kafe u maloprodajnoj ceni mlevene kafe. Imajući u vidu tu činjenicu, očekivano je bilo da se maloprodajna cena kafe uskladi sa cenom sirove kafe na svetskom tržištu, odnosno da pojeftini - zaključilo se tada u analizi Komisije.

Kretanja cena Donkafe 

vrsta kafe januar 2022. avgust 2022. januar 2023.
donkafe moment 795 8990 950
donkafe minas 695 793 887
* cene su izražene u dinarima
* pakovanje od 500 g

Za godinu dana kafa skuplja 25%

Kafa je u Srbiji za godinu dana poskupela za 25 odsto, a prosečan stanovnik na godišnjem nivou popije četiri i po kilograma ovog napitka. Proizvođači i te kako koriste činjenicu da naši građani vole kafu i ne mogu bez nje, pa se ispostavilo i da je plaćamo najskuplje u regionu.
Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je manjak konkurencije jedan od glavnih problema.

- U Srbiji postoje dva ili tri ekskluzivna uvoznika i niko više nema pravo da uvozi kafu. Oni potrošačima mogu da plasiraju kvalitet robe i cenu koju oni žele, a to niko ne kontroliše - pojasnio je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Informer

Cena u Srbiji

On objašnjava da na cenu kafe utiče i to što se ona smatra luksuznom robom, te akciza za kilogram pržene kafe iznosi 116,23 dinara.
Ipak, činjenica da samo Norvežani piju više kafe od nas pravi je pokazatelj da kafa u našoj državi nije luksuz.

- Da bi prestao rast cena, treba prvo da znamo šta pijemo - da li je to kafa ili proizvod sa leblebijama ili ječmom, te da proizvođači prestanu da naplaćuju te proizvode po visokim cenama, kako su to radili do sada. Ako se eliminišu ekskluzivni uvoznici i zloupotreba dominantnog položaja, onda možemo da pričamo o stabilizovanju cena kafe - kaže Papović.

Prema prognozama stručnjaka, nema naznaka da bi kafa mogla da pojeftini, štaviše - cene bi mogle da nastave da rastu, uprkos tome što je cena kafe na svetskim berzama znatno pala od avgusta. Međutim, potrošači u Srbiji neće osetiti to olakšanje u novčaniku. Od 800 dinara po kilogramu u avgustu, kada je sirovina bila na najvišem nivou, pojeftinila je na 600. Ovakva situacija na tržištu, logično, trebalo bi da dovede do sniženja cena ovog proizvoda i u maloprodaji, međutim, proizvođači nemaju nameru da spuste cene.