17.02.2023.

12:02

Foto: Informer DN

Vesti

I MIRIS I UKUS, ALI I PLJAČKA! Ko je ovde lud? Proizvodi se u Srbiji, a u Beču jeftinija!

Cena kafe u Srbiji drastično je porasla prošle godine. Iako se proizvođači pravdaju porastom cena sirovine, ta priča ne pije vodu. Kafa je u Srbiji za godinu dana poskupela za 25 odsto, a prosečan stanovnik na godišnjem nivou popije četiri i po kilograma ovog napitka.

Proizvođači i te kako koriste činjenicu da naši građani vole kafu i ne mogu bez nje, pa se ispostavilo i da je plaćamo najskuplje u ovom delu Evrope. Sada je, međutim, posebno zanimljiv pomenuti slučaj u vezi sa cenom "grand kafe" s obzirom na to da se ona proizvodi baš u Srbiji. Ipak, na rafovima u inostranim marketima je jeftinija.

U udruženjima potrošača kažu da im nije jasna ova matematika, osim da se očigledno na ovaj način pelješe domaći potrošači.

Informer

Zgranuti kupci

Da je srpska kafa zaista jeftinija u inostranstvu, potvrdio nam je i Milan D. koji živi i radi u Austriji. Prema njegovim rečima, on je bio šokiran kada je video cenu kafe u našim prodavnicama.

- Mi Srbi volimo domaću kafu, stranci to slabije piju i onda kupujemo naše proizvode. Sreća, pa sada ima dosta radnji sa našim proizvodima, tako da ne moramo mnogo da brinemo. Kada sam nedavno došao u Srbiju za praznike, obišao sam malo radnje misleći da su srpski proizvodi u Austriji mnogo skuplji. Međutim, kada sam video cenu kafe, blago rečeno, ostalo sam zgranut. Hteo sam da kupim nekoliko kesica i ponesem sa sobom, ali shvatio sam da se to ne isplati. A i nije samo reč o razlici u ceni, nego sama ta činjenica da je nešto što se proizvodi u Srbiji jeftinije u inostranstvu baš me je šokirala i iznervirala - priča nam ogorčeni Milan i dodaje da je naša kafa u Beču na akcijama još jeftinija.

Da nema logične računice ni objašnjenja da kafa koja se proizvodi u našoj zemlji ovde košta skuplje nego u drugim državama, ekonomski mnogo "jačim", pored potrošača, potvrđuju i stručnjaci.

"Atlantik" bez odgovora

Ekipa Zaštitnika potrošača obratila se kompaniji "Atlantik grupi", koja je vlasnik "grand kafe", kako bi nam objasnila kako to da je njena kafa toliko skuplja u Srbiji nego u inostranstvu. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Tako Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva", koje je i objavilo slike kao dokaze o razlici u ceni kafe kod nas i u Austriji, kaže da se ovde ide svesno na veću zaradu, pošto se zna da je kafa omiljeni napitak našeg naroda.

Informer

Nema opravdanja

On dodaje da proizvođači koriste tu činjenicu i prosto pljačkaju naše građane, jer je očigledno da cena njihovih proizvoda može da bude i niža.

Pod istragom zbog cene

Ova kompanija je odranije poznata po nepoštenoj poslovnoj praksi, o čemu svedoči i to da je tokom 2021. godine bila pod istragom Komisije za zaštitu konkurencije! Naime, nakon analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije u periodu od pet godina, Komisija je pokrenula postupak protiv vlasnika "donkafea" i "grand kafe" zbog sumnje da su se dogovarali o ceni i poskupljenjima. Takvi dogovori su protivzakoniti i štetni, pre svega po građane Srbije.

- Ovo nije prvi ovakav primer, mi smo već ukazivali na to, pa je sada već očigledno da proizvođači samo gledaju kako da zarade što više novca i da su zbog cene dosta više u Srbiji. Oni često kao objašnjenje za skupoću pominju inflaciju i rast cena energenata, ali sumnjam čak i da je inflacija krivac za ovako visoke cene, već je rat u Ukrajini i inflacija i sve što se dešavalo prošle godine postalo gotovo izgovor što cene idu u nebesa - napominje Gavrilović i dodaje:

- Proizvođač svakako ima daleko manje troškove za dopremanje prodavnica u Srbiji nego za izvoz u Austriju ili neku drugu zemlju i nema nikakvog opravdanja da postoji razlika u ceni. Treba da uzmemo u obzir i da je standard u jednoj zemlji Evropske unije daleko viši nego kod nas, pa ni tu nema logike kada su cene u pitanju. Proizvođačima i trgovcima naruku ide i to što naš narod obožava da konzumira kafu i spada među najveće ljubitelje ovog napitka na Balkanu, ali i šire, pa će platiti bilo koju cenu.

I "donkafe" skuplja u inostranstvu

"Grand kafa" nije jedina kafa koja u inostranstvu ima daleko povoljniju cenu nego kod nas. Kako je ranije pisao Zaštitnik potrošača, i kafa "donkafe minas", koja se proizvodi i pakuje u Srbiji, u inostranstvu je znatno jeftinija nego kod nas! Primera radi, u domaćim marketima širom zemlje "donkafe moment" košta i do 990 dinara za pola kilograma, dok isto to pakovanje u Švedskoj košta 494 dinara. Ništa nije bolja situacija ni sa "donkafe minas", koja u Austriji, tačnije u Beču košta 580 dinara, dok je kod nas u radnjama i po 887!