18.07.2023.

11:43

Foto: Pixabay

Vesti

Ovaj put su preterali! Radnici u Mekdonaldsu se žale na seksualno uznemiravanje

 Bi-Bi-Si (BBC) je sproveo petomesečnu istragu tokom koje se obratio radnicima Mekdonaldsa u Velikoj Britaniji i pitao ih za njihova radna iskustva u ovoj kompaniji.

Zaposleni, njih 78, se žalilo na seksualno uznemiravanje, 31 osoba je prijavila seksualni napad, 18 se žalilo na rasizam, a šest na homofobiju.

- Menadžeri imaju seksualne odnose sa članovima tima na nižim pozicijama, što takođe nije u skladu sa politikom ove kompanije - rekli su radnici.

BBC je počeo da istražuje uslove rada u Mekdonaldsu u februaru, nakon što je kompanija potpisala pravno obavezujući sporazum sa Komisijom za ravnopravnost i ljudska prava (EHRC) u kojem se obavezala da će zaštititi svoje osoblje od seksualnog uznemiravanja. U to vreme je kompanija Mekdonalds saopštila da već ima dobre rezultate u ovoj oblasti, ali istraga je pokazala drugačiju sliku.

Informer

Britanska agencija za zaštitu ravnopravnosti saopštila je da je "zabrinuta" nalazima BBC-ja, a Mekdonalds je uputio izvinjenje i dodao da svi zaposleni zaslužuju da rade u bezbednom i i inkluzivnom radnom okruženju.

- Mekdonalds je jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru u Velikoj Britaniji. Taj gigant brze hrane ima više od 170.000 ljudi koji rade u 1.450 restorana. Njegovo osoblje je veoma mlado, pošto tri četvrtine zaposlenih ima između 16 i 25 godina, a za mnoge od njih je to prvi posao - iše u saopštenju.