15.01.2015.

11:04

Foto:

Zabava

KUSTENDORF 2015. Nikita baš voli da svrati kod Kuste

Mihalkov film „Sunčanica“ koji je svetsku premijeru imao u Srbiji, biće prikazan na Kustendorfu, 25.01. a zatim će ovaj istaknuti reditelj svoje bogato iskustvo podeliti na radionici sa mladim, filmskim stvaraocima.

Nikita Sergejevič Mihalkov je jedan od najpoznatijih ruskih filmskih autora i glumaca.

Mihalkov je učio glumu u dečjem studiju Moskovskog umetničkog teatra i kasnije u Šukinovoj školi Vahtangovog pozorišta. Uz nastavak glumačke karijere, upisao se u Svesovjetski državni institut kinematografije (sada poznat kao Gerasimov institut kinematografije), gde je studirao režiju kod Mihaila Roma, koji je bio profesor i njegovom starijem bratu, Andrei Konchalovskom koji će takođe biti gost Kustendorfa.

Međunarodnu reputaciju Mihalkov je stekao svoji drugim ostvarenjem „Раба любви - A Slave of Love“ 1976. godine.

Film „Неоконченная пьеса для механического пианино - An Unfinished Piece for Player Piano „(1977) prema komadu Čekova „Platonov“ osvojio je prvi nagradu na „San Sebastian Film Festivalu“.

Uz reditelje Nikitu Mihalkova, Andreja Končalovskog, Alfonsa Kuarona i Bertranda Taverniera, na Kustendorfu će biti prisutni i predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar kao članovi međunarodnog žirija takmičarskog programa. Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ ove godine dodeliće švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta international“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Tagovi: