16.01.2015.

11:25

Foto:

Zabava

KRITIČARI ODUČILI Najbolji su "Odrastanje", Kiton, Murova...

 

"Odrastanje" je nekoliko sati ranije dobilo šest nominacija za Oskara, uključujući i nominaciju za najbolji film. Ubrzo potom više od 250 članova Udruženja filmskih kritičara, najveće američke i kanadske grupe kritičara, proglasilo ga je za film godine.

Kritičari su priznanje odali i Linklejteru koji je 12 godina sa istim glumcima snimao priču o odrastanju jednog dečaka, kao i PAtriši Arket za sporednu žensku ulogu.

Majkl Kiton je dobio priznanje kritičara za ulogu nekadašnje zvezde akcionih filmova koji pokušava da oživi karijeru na pozornici u filmu "Čovek ptica". Kiton je za ovu ulogu dobio priznanje u kategorijama najbolji glumac u komediji i najbolji glumac. Film je dobio sedam nagrada uključujući i priznanje za najbolji glumački ansambl.

Jordan Strauss/Invision/AP

 

- Sve mi odgovara, da budem iskren - rekao je Kiton koji je već osvojio više priznanja uključujući i Zlatni globus a i favorit je za Oskara. Nagrade Američke akademije za film dodeljuju se 22. februara.

Džulijen Mur, takođe favorit za Oskara, nagradu kritičara dobila je za ulogu u filmu "Still Alice" gde igra profesorku koja boluje od Alchajmera.

Jordan Strauss/Invision/AP

"Grand budapest hotel" proglašen je za najbolju komediju, a priznanja je dobio i za režiju i kostim, dok je za najbolju glumicu u komediji izabrana Dženi Slejt za rolu u filmu "Obvious Child".

Nominovani za Oskara za sporednu mušku ulogu Džej Kej Simons dobio je nagradu kritičara za svoju ulogu profesora muzike u "Whiplash"-u dok je Ilar Koltrejn (Odrastanje) najbolji mladi glumac .

Za najbolji akcioni film proglašeni su "Čuvari galaksije" a Bredli Kuper (Američki snajperista) je najbolji akcioni glumac. Emili Blant je najbolja akciona glumica zahvaljujući ulozi u filmu "Na rubu vremena".

Za najbolji animirani film proglašen je "Lego" koji nije dobio nominaciju za Oskara.

Nagrade za najbolji adaptirani/originalni scenario otišle su filmovima "Iščezla" i "Čovek ptica". "Force Majeure" je najbolji strani film dok je "Lite Itself" najbolji dokumentarac.

Jordan Strauss/Invision/AP

Kada je reč o počasnim nagradama, Kevin Kostner je dobio priznanje za životno dostignuće, Džesika Čestejn je dobila prvu MVP (most valuable player - najvažniji igrač) nagradu dok je režiser Ron Hauard dobitnik priznanja Luj XIII genije.

Tagovi: