18.02.2015.

10:43

Foto:

Zabava

OSVAJANJE AUSTROUGARSKE "Branio sam mladu Bosnu" u Beču


Sinoćnja premijera filma je prva u nizu kulturnih događaja u okviru ove godine čije je težište, u oblasti kulture Ministarstva spoljnih poslova Austrije - Srbija.

Godina kulture Srbije i Austrije se obeležava u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Austriji i Austrijskim kulturnim forumom.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković je ukazao da je prošla godina bila posvećena stogodišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata, i da je obeležena brojnim manifestacijama, kako u Srbiji, tako i u Austriji.

- Srbija i Austrija su pre 100 godina bile neprijateljske države i narodi, koji su i u Drugom svetskom ratu stajali na različitim stranama. Na sreću vremenom smo shvatili da između nas ima mnogo više stvari koje nas povezuju nego razdvajaju. Rezultat ove spoznaje su odlične veze između naših držzava u ovom veku - istakao je Janković dodajući da ova projekcija predstavlja doprinos izgradnje široke i dinamične veze dve zemlje ka zajedničkoj Evropi.

Šef kulturnopolitiče sekcije Ministarstva spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner rekao je da se današnje partnerstvo i prijateljstvo između Austrije i Srbije zasniva na raznolikim istorijskim, kulturnim i ljudskim sponama.
"Kako bi se ovoj povezanosti dodelio i kulturni izraz Srbija je u 2015. godini zemlja težišta austrijske inostrane kulture“, poručio je Valdner istakvši pri tom današnju snažnu podršku Austrije Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Valdner je rekao da film „Branio sam mladu Bosnu“ nudi novi pogled na događaje uoči početka Prvog svetskog rata iz perspektive austrijskog advokata i dodeljnog branioca Rudolfa Cistlera.

Nakon projekcije filma brojne ugledne zvanice imale su priliku da razgovaraju sa režiserom filma Srđanom Koljevićem i producentom Zoranom Jankovićem.

Koljević je rekao da je film baziran na potpuno istinitim događajima, stenogramima sa suđenja i knjiga i beleški samih aktera kao i advokata i dodeljenog branioca Rudolfa Cistlera.

U okviru Godine kulture Austrija - Srbija biće organizovano niz kulturnih događaja u Beču i Beogradu, a sledeća manifestacija je 9.marta kada će u Beču biti organizovana izložba koja će prikazati veze između Austrije i Srbije u periodu od 1836. do 1914. godine. 
 

Zoran Sinko

 

Tagovi: