23.04.2015.

16:03

Foto:

Zabava

HITNA KATALOGIZACIJA DELA U KINOTECI, naložilo Ministarstvo!



"Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala bi pravo preče kupovine", navodi se u saopštenju.

Ministar Ivan Tasovac potpisao je danas nalog Jugoslovenskoj kinoteci da, na osnovu stručnih kriterijuma, hitno donese rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i nove vlasnike upozna sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Tokom sutrašnjeg dana u Ministarstvu privrede biće održan sastanak ministra kulture i informisanja, ministra privrede i v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke sa novim vlasnicima Avala filma, najavljeno je u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo kulture očekuje da Kinoteka izvrši hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu, "s obzirom na činjenicu da nijedan film od 1980. godine nije utvrđen za kulturno dobro od izuzetnog značaja". 

Ministarstvo kulture i informisanja pojačaće nadzor u svim institucijma čiji je osnivač Republika Srbija, dodaje se u saopštenju.

Kinoteka: Postupićemo po nalogu Ministarstva
 

Tanjug

U Jugoslovenskoj kinoteci Tanjugu je rečeno da su danas dobili nalog Ministarstva kulture i informisanja da na osnovu stručnih kriterijuma hitno donesu rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i nove vlasnike upoznaju sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.
U toku sutrašnjeg dana postupićemo prema nalogu i o tome obavestiti Ministarstvo, rekao je v.d. direktora Kinoteke Radoslav Zelenović.
 

Tagovi: