10.07.2015.

21:08

Foto:

Zabava

OVO JE GLAS GENIJA! Danas je rođendan najvećeg Srbina (VIDEO)

Tesla je rođen 10. jula 1856. u ličkom mestu Smiljan, tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, današnjoj Hrvatskoj, zbog čega ga Hrvati često svojataju i predstavljaju kao svog naučnika.

Milovan Matić, fizičar i čuveni "Tesla iz Botunje", više od dvadeset godina sakupljao je, objavljivao i istraživao građu o Tesli i njegovoj porodici, a od tri objavljene knjige, posvećene izumitelju za treći milenijum, najdragocenija je "Bibliografija", u koju je stalo 6 hiljada bibliotečkih jedinica.

O Tesli za Telegraf kaže da je proslavljeni naučnik Srbin i da Hrvati džaba tvrde da je on njihov.

- Tesla je Srbin čije je izvorno prezime Draganić, majka mu je Crnogorka od loze Mandića. Otac mu je bio Srbin, sveštenik i tu nema dileme o njegovom poreklu, a čak i sam Nikola je više puta, gde god je to mogao, isticao svoje poreklo. Hrvati su, međutim, pokušali da falsifikuju istoriju i Teslino izvorno prezime Draganić prekrste u Draginić koje vuče poreklo iz Novog Vinodolskog u Hrvatskoj, ali to im nije uspelo - tvrdi ovaj najbolji poznavalac lika i dela proslavljenog naučnika.

Prema njegovim rečima, Tesla se nekada, u šali, izjašnjavao i kao Crnogorac, ali nikada kao Hrvat.

- Hrvati često u svojim bezuspešnim pokušajima da prisvoje Teslu ističu prepisku telegrafima s Vlatkom Mačekom u kojoj je Tesla, samo kurtuazno, odgovorio: "Hvala domovini" i ništa drugo - tvrdi Matić.

Mladen Vujović, bivši pomoćnik direktora Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu, kaže za Telegraf da Srbija i svet iz dana u dan postaju sve svesniji kakva je veličina zapravo bio Tesla.

- Tesli najveće priznanje daju danas mladi ljudi, jer interesovanje za njegov život i delovanje iz dana u dan raste. U Muzej "Nikole Tesle" posetioci iz raznih zemalja sve više dolaze, ali ne dolaze stalno isti ljudi, već konstantno srećemo nova lica - kaže on.

Nije mario za materijalno

Prema njegovim rečima, Tesla je čovek koji je radio za čovečanstvo i koji nije mario za materijalno, zbog čega je danas "živi idol".

- Zanimljivo je to da se u knjizi utisaka posetioci lično obraćaju naučniku rečima "dragi Tesla", a stiče se utisak kao da pišu čoveku u čiju su kuću došli, ali ga nisu zatekli kod kuće - priča pomoćnik direktora muzeja.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu. Ovaj naučnik je najviše doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Čuveni pronalazač konstruisao je i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslinu zavojnicu, ili Teslin kalem.

Sredinom 1882. odlazi u Pariz, a 1883. iz Pariza prelazi u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde ostaje do smrti. Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. i osniva sopstvenu kompaniju - "Tesla Arc & Light Co." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Public

Od 1887. do 1890. prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

Tesla je boravio u Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerima kompanije Vestinghaus, gde je radio na praktičnoj realizaciji svojih patenata, a tokom ovog perioda urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu.

Prema rečima Milovana Matića, autora "Bibliografije Nikole Tesle", on je tada izbegao smrt.

Izbegao smrt

- Postoji jedna anegdota iz Teslinog života u kojoj on priča da je u Pitsburgu sedeo s društvom u kafani i da je zbog srpskog običaja koji je imao, da časti društvo još jednu turu propustio da uđe u voz, koji je kasnije imao udes - prepričava nam jedan od zapisa Nikole Tesle koji je pronašao ovaj fizičar i zaljubljenik u lik i delo slavnog naučnika.

Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvrštena u jedno od svetskih čuda toga doba.

Tesla je 1893. svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.

- Taj "pres-kliping" bio je sastavljen od knjiga, koje su obeležene po imenima, nešto nalik na današnji internet. Svaku knjigu u toj kolekciji Tesla je sastavio po sferi njegovog interesovanja, a u brojnim člancima koje je čuvao mogu da se nađu i informacije koje su podobne i za neko novo istraživanje, ali i odnos sa Rentgenom, Pupinom, kao i knjige u kojima se ne spominje on. Radimo na informatičkoj obradi tog klipinga kako bi ga povezali s ostalim delovima o Tesli, da bi se na kraju svi oni grupisali u jednu virtuelnu grupu, koja bi se nazvala Teslapedija! U ovom trenutku postoji preko 20.000 ukoričenih članaka koji su samo deo onoga što je stiglo u Srbiju - kaže ona.

Tagovi: