25.01.2016.

13:06

Foto:

Zabava

STRANI NOVINARI: Kustendorf je jedinstven festival u svetu!

Novinar američkog magazina "Movie Maker" Džejms Mekšeri kaže da je bio na mnogo festivala, ali ono što čini Kustendorf jedinstvenim je što svi mogu da se druže i razgovaraju, što je naročito značajno za mlade autore, jer imaju priliku da komuniciraju sa značajnim filmskim stvaraocima.

 - Kustendorf je fantstičan festival, impresioniran sam ljudima i divnom atmosferom, zaista je izvrsno iskustvo za mene i radujem se ponovnom dolasku -  rekao je Mekšeri Tanjugu.

Kusturicu smatra genijem, vrlo inteligentnim čovekom, društveno svesnim.


 - Ima odlično oko i osećaj kada je film u pitanju i vrlo cenim njegov rad i talenat -  istakao je Mekšeri.

Ruski producent Sergej Glušenka je na Kustendorfu drugi put.

KUSTURICA NASTAVIO TRADICIJU: Najviše srpskih filmova na 9. Kustendorfu!

 - Dopada mi se koncepcija festivala zato što talentovani autori mogu da steknu iskustvo kao ni na jednom drugom. Upravo ti talenti daju danas sliku realnosti u kojoj živimo - rekao je Glušenka.

Ana Jovanović, koja radi za bugarsku televiziju BTV i nekoliko časopisa, četvrti put je na Kustendorfu i dopada joj se "neverovatna formula festivala", zato što u svetu ne postoji ništa slično.

IMAJU ŠTA DA VIDE! Gosti Kustendorfa posetili Andrićgrad!

 - Najbolji ljudi iz sveta filma, neverovatna atmosfera, fantastični mladi ljudi… Na jednom mestu pogledati toliko dobrih filmova, ne sreće se često -  ocenila je Jovanović.

Karolin Šmit Gros, koja je ranije rukovodila pres službom filmskog festivala u Hamburgu, a sada kao frilenser piše za više nemačkih medija, kaže da je impresivno što svi mogu posetiti Kustendorf i što festival zaista brine o svojim posetiocima.

tanjuug

 - Vrlo je jedinstven, održava se u malom selu, gde se svi poznaju i međusobno komuniciraju, i kao što Kusturica kaže, nije važno imati crveni tepih već da svi razgovaraju o filmu -  istakla je Šmit Gros.

Alvaro Korason Rural, novinar španskog magazina "Jot Down", primećuje da se na Kustendorfu prtikazuju najbolji filmovi, koji su često u drugom planu u svetskim bioskopima, gde se pažnja posvećuje prvenstveno američkoj kinematografiji.

 - S obzirom da imamo više od 200 država u svetu, treba prezentovati i njihove filmove, a ne samo američke, a Kusturica je stvorio intimnu atmosferu na ovom festivalu, gde pored gledanja filmova, možemo da razgovaramo sa producentima, rediteljima u svakom trenutku, što nije slučaj na drugim festivalima -  naglasio je Rural.

On je ocenio da Kusturica ima dobar ukus u odabiru filmova, ali i muzike i posebno ga je fascinrala jermenska grupa "Reincarnation", te prilika da upozna i kulturu te zemlje.

Rural je rekao da je Kustendorf prilika da mladi reditelji pokažu svoje filmove pred stručnim licima koja mogu uticati na njihovu dalju karijeru, a da se u Drvengradu ceni rad mladih, pokazatelj mu je prepuna sala tokom projekcije kratkih filmova u takmičarskom programu.

Tagovi: