25.01.2016.

17:49

Foto:

Zabava

SRBIJA JE MOJA DRUGA KUĆA! Slavni italijanski režiser Mateo Garone "odlepio" na Kustendorf!

Reditelj poznat po ostvarenjima "Gomora" i "Rijaliti" oduševljen je atmosferom na Kustendorfu.

- Ovde sam među prijateljima, po drugi put za poslednjih nekoliko godina. Srbija je moja druga kuća. Očaran sam atmosferom, neposrednošću i toplinom ljudi sa kojima se srećem, ovo je jedinstveno u svetu. Ono što je najznačajnije kod Kustendorfa jeste to što svi koji tu borave očigledno vole film - kaže Garone i dodaje da je Kusta napravio sjajan festival:

- Napravio je neverovatnu stvar. Ovo je mesto koje vole i zvezde i studenti filma. To je za divljenje.
Slavni režiser otkriva da ga Kustendorf podseća na festivale na kakve sam išao sa svojim ocem koji je bio pozorišni kritičar.

- Ove godine sam poveo svog brata koji ima 22 godine i želi da se bavi filmom, jer ovde ima mnogo mladih autora njegovog godišta i susret sa njima može mu značiti - ističe reditelj.

Njegovo novo ostvarenje "Priča nad pričama" bazirano je na prvoj knjizi bajki ikad napisanoj u Evropi, iz 17. veka, autora Đanbatiste Bazilea. To je prvi Garoneov film na engleskom jeziku.

- Bazile je iz 17. veka i vrlo je šekspirovski, pa sam mislio da bi engleski bio pogodan. Dijalog čini svega deset odsto filma, te jezik zapravo i nije toliko bitan, pa sam mislio da bi film bio iskren i na engleskom - objasnio je reditelj.

Kusta: Moji filmovi su preteča rijalitija

Osnivač Kustendorfa reditelj Emir Kusturica tvrdi da je u svojim filmovima predvideo ekspanziju rijalitija. On je govoreći o "Podzemlju", koji je prikazan na velikom platnu glavne festivalske dvorane na Mećavniku, otkrio kako je, dok je snimao to ostvarenje, pomalo bio - prorok.
- "Podzemlje" je rođeno kao moja reakcija na uništavanje zemlje u kojoj sam rođen. Ovaj film je seme onoga što mi živimo danas. On je bio slika budućeg života. Današnje rijaliti emisije samo su nastavak priča Marka, Natalije i drugih likova u filmu - smatra Kusturica.

 

Informer
Informer

STRANI NOVINARI: Kustendorf je jedinstven festival u svetu!

 

IMAJU ŠTA DA VIDE! Gosti Kustendorfa posetili Andrićgrad!

POČEO KUSTENDORF Svečano otvoren deveti Međunarodni filmski i muzički festival!

 

 

Tagovi: