16.02.2016.

16:12

Foto:

Zabava

TASOVAC: S optimizmom gledam u budućnost srpskog filma!

Tokom boravka ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova - Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboard-a, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i sa predsednikom Eurimages-a Jobstom Plogom.

Tasovac je sa njima razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni.

Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem Festivalu.

KUSTURICA NASTAVIO TRADICIJU: Najviše srpskih filmova na 9. Kustendorfu!

U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste Festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film.

TASOVAC ODGOVORIO ŽUTOM BUJKETU: Ako nećete evropske zakone, zašto se ne nazovete Kim Džong Bu!

Povodom svoje posete, ministar Tasovac je izjavio:

- Berlin je uz Kan i Veneciju najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi.

Berlinale nije samo umetnička manifestacija već i jedan od najvećih marketa filmske industrije.

Pristupanje Srbije Kreativnoj Evropi, usvajanje poreskih olakšica za inostrane producente, novi Upravni odbori i direktori Filmskog centra Srbije i Kinoteke, priprema novog Zakona o filmskoj umetnosti i ostalim audiovizuelnim delima, saradnja sa grupacijom za film Privredne komore Srbije, kao i najveći budžet ikada izdvojen za film od 600 miliona dinara, daje nam pravo za puno optimizma ne samo za budućnost srpskog filma već i svih drugih oblasti kulture koje smo kao Ministarstvo kulture i informisanja počeli uspešno da sistemski uređujemo.

TASOVAC UPUTIO SAUČEŠĆE povodom smrti Andreje Pregera

- Sve to je dobar znak koji govori o tome koliko su kultura, umetnost i kulturne industrije istinski bitne za naše društvo - dodao je Tasovac.

Beogradska publika će na ovogodišnjem FEST-u prvi put videti čak 11 filmova sa Berlinala. Film Nikole Ljuce Vlažžnost, učesnik ovogodišnjeg Berlinskog Foruma, otvoriće 44. Beogradski međunarodni filmski festival.

TASOVAC: RTS da definiše visinu takse!

Tagovi: