26.03.2016.

22:44

Foto:

Zabava

PRIKAZANO 109 OSTVARENJA! Završen Beogradski festival dokumentarnog i kratkometažnog filma!

Glavne nagrade "Grand pri festivala" dobili su "Kembridž" bugarske rediteljke Eldore Trajkove, koji je odneo pobedu u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, i "Iskon Anima Aeternam" reditelja Mihajla Dragaša koji je proglašen za najbolji kratkometražni film.

Zlatne plakete Beograda u selekciji kratkometražnih srpskih filmova dodeljene su u šest kategorija.

Za najbolji igrani film proglašena je "Tranzicija" autorke Milice Tomović. Za najbolji animirani film proglašen je "Vis Dubium" autora Mihajla Dragaša, a za najbolji dokumentarni film "Ukras sveta" autora Stefana Krasića.

Za najbolju kameru nagradjen je Matija Munjiza Petrović, direktor fotografije filma "Ljubav u doba kontrole".

Jelena Maksimović nagradjena je za najbolju montažu za film "Tranzicija", a Jakov Munižaba za najbolji dizajn zvuka filma "Paradigma".

U regionalnoj selekciji kratkometražnih filmova, Zlatna plaketa Beograda dodeljena je Pavlović Juri za film "Piknik" (najbolji igrani film), Brunu Razumu za "Tajni laboratorij Nikole Tesle" (animirani film) i  Jeleni Novaković za film "Ana trg" (dokumentarni film).

Plaketu za najbolji film u medjunarodnoj kratkometražnoj selekciji dobili su Damian Kočur za ostvarenje "Ono što želim"(igrani film), Borislav Šajtinac za najbolji animirani film "Politika" i Hardik Mehta za najbolji dokumentarni film "Poznat u Ahmedabadu".

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu "Put za Kujumbu", autora Miroslava Savića, koji se takmičio u domaćoj selekciji kratkometražnih igranih filmova. On je osvojio i nagradu Jovan Aćin koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije

Umetnički direktor festivala Nenad Popović rekao je včeras da beogradska publika "itekako ima sluha za umetnički film i da se nada da će i 64. izdanje festivala brojnim umetničkim ostvarenjima napuniti platno, a zatim i brojnom publikom napuniti sale". 

O najboljim filmovima takmičarskog kratkometražnog programa odlučivao je žiri u sastavu: Miloš Spasojević, Aleksandra Milovanović, Antonis Papadopulos, Petra Seliškar i Vera Vlajić, dok su o dugometražnim ostvarenjima odlučivali Adela Peeva, Mila Turajlić i Mladen Kovačević.

Tokom šest dana festivala prikazano je 109 filmova - 78 u takmičarskim selekcijama, i 31 u pratećim programima. 

Tagovi: