12.04.2016.

14:18

Foto:

Zabava

(VIDEO) BUDUĆNOST SRPSKE KLASIKE! Ide u osnovnu školu, a već je među najboljima na svetu!

Lara je četvrti razred beogradske Osnovne škole “Miloš Crnjanski”. Na takmičenju “London Grand Prize Virtuoso Competition” je osvojila prvu nagradu, i usledio je poziv da među tridesetak odabranih pobednika iz celog sveta, iz svih starosnih kategorija i različitih instrumenata, nastupa na svečanom završnom koncertu u Rojal Albert Holu, gde će biti održana i ceremonija dodele nagrada. Tom prilikom će biti izabran ukupni pobednik celog takmičenja.

Lara je jedino je dete iz Srbije koje je uopšte dobilo poziv da nastupa na takvom mestu. Koncert ima svrhu da promoviše talente koji su “budućnost klasične muzike”.

 - To je zapravo bilo onlajn takmičenje mladih iz celog sveta, sa svih kontinenata. Bili su gudači, duvači, kamerna muzika, solo pevači, učesnici od četiri do 18 plus godina, a najstariji je imao 40. Prvo nam je stigla vest da je Lara dobila prvu nagradu, a onda je stigao poseban poziv da svira sa još 30 pobednika na završnom koncertu - rekla nam je Larina mama Aleksandra.

Lara je počela da svira klavir sa šest godina privatno, pa je krenula u pripremni razred muzičke škole. Trenutno pohađa III razred MŠ „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, u klasi prof. Elene Šever.

- Vežba tri, četiri sata dnevno, a pred takmičenja i po pet sati. Dok je bila mala, bilo joj je naporno, ali se navikla. Sama zna svoje obaveze i kaže da ne oseti to vreme koje utroši na vežbanje. Proleti joj - rekla nam je Larina mama.

Klavir nije jedina ljubav ove talentovane devojčice. Ide i na balet u beogradsku filijalu engleske škole baleta, koja ima 77 centara u svetu. Ispite deca polažu pred engleskom komisijom. Ove godine plan je da ih vode u Rojal Albert Hol pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete.

Ova desetogodišnjakinja ide i na engleski, francuski, a nova pasija joj je jahanje. Odličan je đak.

- Lara ima vrlo malo slobodnog vremena, previše obaveza je namentula sama sebi. Sad u sve to hoće da uklopi jahanje na koje je vodim kada ima slobodnog vremena. Kad god u školi vidi novi reklamni letak za neku aktivnost, ona ga donese kući i kaže da hoće da proba. Ne zanima je samo muzika. Trenirala je umetničko plivanje, pa je morala da odustane, išla je i na ritmičku gimnastiku - kaže mama.

Ipak, najveću ljubav ima prema muzici i baletu, a posle uspeha u Londonu, klavir je ipak prevagnuo. U dosadašnjem muzičkom obrazovanju Lara je osvojila brojne nagrade, 20 prvih i dve druge nagrade, na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

XVI Otvoreno takmičenje Memorijal ''Dušan Protic" u MŠ "Vatroslav Lisinski"Lara Arbajter, III razred, klasa prof. Elena ŠeverI-1 nagrada, 100 poenaProgram:J. Haydn: Sonata C-dur, Hob:35, I stavD. Bobić: Pokladna etida br.1 Posted by Aleksandra Djuric Arbajter on Sunday, February 28, 2016

Tagovi: