12.05.2016.

10:24

Foto:

Zabava

POČINJE "BELDOCS" Festival otvara film "U potrazi sa snom"!

Do zatvaranja festivala, 18. Maja, i projekcije filma "Koga sledećeg napasti?" Majkla Mura, Beldocs će prikazati više od 60 ostvarenja, ugostiti tridesetak gostiju iz regiona i sveta i upriličiti nekoliko radionica, u saradnji sa Evropskom dokumentarističkom mrežom.

Pored Sava centra, Beldocs će se odigravati u Domu omladine Beograda, Kulturnom centru Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci i Cadmus Cineplex-u u Budvi.

PREMIJERA "ČETIRI PASOŠA" Lično putovanje kroz prošlost na Beldocs festivalu!

Među gostima, svakako će najveću pažnju privući reditelj Čad Grasija i protagonista njegovog filma "Ruski detlić" Fedor Aleksandrovič. U ovom filmu, pobedniku Sandensa, pratimo Aleksandroviča, radioaktivnog čoveka, nekad žrtve černobiljske nuklearne katastrofe a danas umetnika u Ukrajini. On otkriva mračnu tajnu hladnoratovske skalamerije prozvane "Ruski detlić". Oni će se predstaviti publici 15. maja u 20 sati u Domu omladine Beograda, nakon projekcije svog filma.

Sem Međunarodnog takmičarskog i Srpskog takmičarskog programa, 9. Beldocs je podeljen u još nekoliko programskih celina među kojima su srpski filmovi koji se ne takmiče za nagrade, te Biografski dokumentarci, Bugarski dokumentarni filmovi i retrospektiva jednog od najznačajnijih pionira dokumentaristike Roberta Flaertija.

POSLEDNJA ISPOVEST Film o Jadranki Stojaković premijerno u Beogradu!

Program Biografski dokumentarci donosi filmove o Zlatanu Ibrahimoviću, Gabrijelu Garsiji Markesu, Milošu Crnjanskom… kao i o Hani Arent, jednoj od najznačajnijih filozofkinja 20 veka. Film “Duh Hane Arent” predstaviće u subotu 14. maja u 16 sati u Domu omladine Beograda njegova rediteljka Ada Ušpic. Kroz životnu priču čuvene filozofkinje jevrejsko-nemačkog porekla, prepliću se misli o prirodi zla, o teškom položaju izbeglica i pretnje svih ideologija…

Među gostima biće i Hanka Kastelicova iz evropskog HBO, koja će i žirirati filmove u domaćem takmičarskom programa, a dve radionice za buduće producente dokumentarnih filmova i kako predstaviti sopstveni projekat na evropskim pičinzima, vodiće Pol Pauels, direktor Evropske dokumentarističke mreže (European Documentary Network).

 

 

 

 

 

Tagovi: