18.05.2016.

21:20

Foto:

Zabava

POGINUO ZA SRBIJU I INSPIRISAO TOLSTOJA Počinje snimanje filma o čuvenom pukovniku Rajevskom!

Posle velikih projekata, kao što su filmovi: Kleveta, Zalog nebu, Car Lazar, Drenča i drugi, za koje je dobio više nagrada, Goran Erčević Laki započinje snimanje filma o pukovniku Rajevskom - heroju koji je Lavu Tolstoju bio inspiracija za lik Vronskog u ljubavnom romanu "Ana Karenjina", a koji je poginuo u tursko- srpkom ratu kod Gornjeg Adrovca u bliziini Aleksinca.

Informer

Scenario filma uradio je Slobodan Cenc. Glavna ulogu u filmu koji nosi naziv "Voda" jer je Rajevski voleo da bude pored vode, poverena je glumcu Dejanu Tončiću. U filmu će glumiti i Ivan Bekjarev, Toma Trifunović sa sinovima Branislavom i Sergejem, Ljiljana Stjepanović, Vojin Ćetković , Ivan Vučković i drugi, kao i oko stotinu statista. Kostime je uradila Ljiljana Anđelković, a u ovom projektu pod pokroviteljstvom pštine Aleksinac, učestvuju kruševačko, aleksinačko i  trsteničko pozorište.

- Planirano je da premijera filma bude 2. septembra, na dan pogibije Nikolaja Rajevskog. Scene snimamo u manastiru Sveti Roman, pokraj Kruševca, Gornjem Adrovcu kod Aleksinca, u Lukarevini kod Aleksandrovca, u Kerču na Krimu, odakle je Rajevski krenuo iz Rusije u Srbiju, u Smederevu gde je isplovio iz Dunava i na Šarganu, gde je prvi put sreo Anu Karenjinu, glavnu junakinju istoimenog romana Lava Tolstoja, a snimaćemo i u Ruskom domu gde je Ana izlazila - priča Goran Erčević Laki.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki projekat koji će učvršćivati vekovno istorijske veze Rusije i Srbije.

- To je cilj ovog filma, a glavno pitanje je zašto je Rajevski došao iz Rusije da ratuje u Srbiji. Njegov deda pukovnik Rajevski se družio sa generalom Miloradovićem i u njegovoj kući se pričalo samo o junaštvu srpskih boraca i to je u njemu pobudilo želju da dođe u Srbiju i bude u srpsko-turskom ratu, na strani bratskog srpskog naroda,  gde je 16 dana ratovao protiv Turaka i 16. dan, spašavajući mesnog sveštenika, poginuo u Gornjem Adrovcu - priča Goran Erčević Laki.

Informer

Ovde, svake godine, početkom septembra Srbi i Rusi okupljaju se na mestu pogibije pukovnika, gde je 1903. godine podignuta Ruska crkva.

Na brdu na kome sada ponosno stoji crkva Svete Trojice poginulo je hiljade boraca – sa obe zaraćene strane i među njima Rajevski, koji je u to vreme mnogima bio nepoznat. Dve godine po pogibiji on "postaje" Aleksej Vronski u Tolstojevom romanu.
 

Informer

Ostalo je zapisano da su njegovi posmrtni ostaci, uz državne i vojne počasti iz Beograda brodom poslati u Rusiju, a da je po ličnoj želji njegovo srce zauvek ostalo u Srbiji, u porti manastira Svetog Romana u Đunisu.

Rajevski je u Srbiji , inače, prvi put boravio 1867. godine, o čemu svedoče njegova pisma iz Čačka i Beograda. Devet godina kasnije došao je kao dobrovoljac sa još 5.000 sunarodnika koji su želeli da pomognu Srbima u borbi protiv Turaka, o čemu svedoče i fotografije.

Tagovi: