02.09.2016.

14:32

Foto:

Zabava

ZEMLJA BOGOVA! Svetska premijera novog Paskaljevićevog filma u Torontu



Ova indijsko-srpska koprodukcija, u festivalskoj najavi opisana kao "vizuelno očaravajuća priča smeštena u udaljeno selo na Himalajima", biće prikazan u selekciji "Masters", uz ostvarenja Andžeja Vajde, Vima Vendersa, Kristijana Munđiua, Pedra Almodovara, Kim Ki-duka, Karlosa Saure, Ulriha Zajdla. 

Prema sinopsisu, nakon povratka Rahula, koga glumi Viktor Banerdži, u rodno selo, oživljavaju mračne uspomene i raspiruju se stare svađe. 

 

fcs.rs

Njegov povratak iz Velike Britanije prouzrokuje pometnju među seljanima, koji mu nisu oprostili grehe iz prošlosti. 

Rahul mora da se suoči sa svetom punim predrasuda, u kome žene nemaju pravo da odlučuju o vlastitim sudbinama. 

Paskaljević potpisuje scenario i režiju, a direktor fotografije je Milan Spasić. 

U okviru selekcije "Short Cuts" festivala u Torontu za nagradu se takmiči 44 naslova iz čitavog sveta, a među njima i dva filma srpskih rediteljki. 

fcs.rs

Premijeru će imati kratki srpsko-kanadski film "Flafi" Li Filipovski i nagrađivani kratki film "Tranzicija" Milice Tomić, dok se četrnaestominutna kanadsko-srpska koprodukcija "Čudne vizije priviđanja" Rajana Ferka našla u selekciji eksperimentalnih filmova "Wavelengths".

"Flafi" prati sudbinu srpske porodice koja namerava da se odseli u Kanadu, ali čiji planovi bivaju dovedeni u pitanje kada se na vratima njihovog malog stana pojavi ogromni meda. Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Srđan Miletić i devojčica Helena Jakovljević.

Nakon prikazivanja u Lokarnu i trijumfa u Sarajevu gde je osvojio nagradu "Srce Sarajeva", kratki film "Tranzicija" stiže i pred gledaoce u Kanadi. 

"Tranzicija" se sastoji od desetak prizora iz života glavne junakinje Jane koja planira da zauvek napusti Beograd i u Americi promeni pol. 

 

fcs.rs

Bez obzira što je okružena ljudima koji je vole, njoj je teško da probije samonametnuti zid i roditeljima obznani pravi razlog odlaska. 

Glavnu ulogu tumači Ivana Vuković, a u filmu glume i Boris Isaković, Anita Mančić, Milica Stefanović, Nikola Rakočević.

"Čudne vizije priviđanja" je film o "nevid ljivim zgradama i sukobima u Beogradu - svemu onom namerno skrivenom, nevidljivom za oči turista". 

Reditelj Rajan Ferko je umetnik iz Toronta, pre svega specijalizovan za video-radove i instalacije, a svoje radove je izlagao u Berlinu, San Francisku, Montralu.

 

fcs.rs

Njegov film "Bunte Kuh" je takođe prikazan u Torontu.

Međunarodni filmski festival u Torontu ove godine traje od 8. do 18. septembra, a crvenim tepihom će prošetati Rajan Gosling, Tom Ford, Denzel Vošington, Skarlet Johanson, Gzavje Dolan, Džejms Franko i drugi.
 

Tagovi: