20.12.2016.

10:46

Foto:

Zabava

(FOTO) CRNOGORSKI KANDIDAT ZA OSKARA! "Igra ispod praga" trijumfovao na Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu!

Ista nagrada u konkurenciji kratkometražnog filma pripala je naslovu Pogledi zatvorenih očiju rediteljke Dore Filipović.

Tokom četiri festivalska dana , kragujevačka publika je imala prilike da vidi neka od najboljih i najautentičnijih dela mladih evropskih filmskih stvaralaca. Ukupno 10 naslova u dugometražnom programu, među kojima i tri domaća filma, kao i osam filmova kratkog metra iz Srbije.

Promo

Pored samih filmova, festival je imao i bogat propratni sadržaj. Gledaoci su nakon projekcija razgovarali sa autorima, održan je i okrugli sto na temu „Zašto se baviti filmom u Srbiji“ prilikom koga se razvila intezivna i zanimljiva diskusija između govornika sa filmskih akademija u Srbiji i pretežno mladih ljudi zainteresovanih za kinematografiju.

Promo

Festival je koncipiran tako da nema stručni žiri, već je ocenjivanje filmova prepušteno samim gledaocima, ne bi li se na taj način što bolje i jasnije stekao uvid u ukus, senzibilitet i interesovanja šumadijske publike.

Publika je na ovom premijernom izdanju festivala nagradila crnogorsku gorku, crnohumornu komediju Igla ispod praga, a reditelj Ivan Marinović je u obraćanju gledaocima naglasio da mu je ova nagrada posebno draga kao dokaz odličnog prijema filma u središtu Srbije.

Promo

Direktor festivala Gordan Matić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Kragujevac i ovom prilikom dokazao da je grad koji svakako ima potencijal i pre svega publiku za kulturne manifestacije ovog tipa.

Tagovi: