24.01.2017.

12:05

Foto:

Zabava

DODELA CEZARA: Polanski neće biti u žiriju

Francuska akademija filmskih umetnosti, koja organizuje dodelu Cezara 24. februara, razmatra alternativne opcije nakon odluke Polanskog da se povuče, rekao je danas zvaničnike Akademije, ne komentarišući razlog odluke Polanskog, prenosi AP.

To je iznenađujući neuspeh za 83-godišnjeg režisera, koji je preživeo holokaust i uvažen je u Francuskoj, i čija je filmska karijera nastavila da cveta otkako je iz SAD pobegao u Pariz krajem 1970-ih, ocenjuje američka agencija.

Francuska ministarka za ženska prava Lorans Rosinjol ocenila je pre tri dana kao "iznenađujuću i šokantnu" odluku da kontroverzni francusko-poljski režiser bude izabran za predsedavajućeg dodele Cezara.

Izbor Polanskog na čelo žirija za dodelu Cezara pokazuje "ravnodušnost u pogledu zlodela za koje je on optužen" i "svojevrsno banalizovanje silovanja", rekla je francuska ministarska za radio Frans kultur, preneo je AFP.

Polanskog SAD krivično gone već skoro 40 godina zbog silovanja 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu, podseća francuska agencija.

Rosinjol je istakla da je "iznenađujuće i šokantno da slučaj silovanja ima tako mali značaj u životu jednog čoveka".

Odluka da se Polanskom ukaže čast da predsedava svečanoj dodeli Cezara razgnevila je ženske grupe, a mnoge su putem društvenih mreža pozvale na bojkot tog televizijskog šoua.

Tagovi: