21.02.2017.

08:15

Foto:

Zabava

(FOTO) BORBA ZA SRCE SVAKOG GLEDAOCA: Beogradsko dramsko obeležilo svoj Dan

Tanjug

Prethodno je multimedijalnom prezentacijom na fasadi, pozorište na Crvenom krstu ukazalo na umetnike i predstave koji su obeležili prethodnih sedam decenija.

Na sceni "Rade Marković" sinoć su pročitane čestitke ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i gradskog menadžera Gorana Vesića, a prisutnima su se obratili sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i stalni reditelj ruskog Volkov teatra Valerij Kirilov.

- Velika mi je čast da stojim na daskama koje su život značile velikanima našeg glumišta, koji su osnovali ovaj teatar kao simbol mladosti, slobode i kulture Beograda - istakla je Jevtić.

- Hvala profesoru Radetu Markoviću, Oliveri Marković, Đuzi Stojiljkoviću, Bati Paskaljeviću, Predragu Tasovcu, Soji Jovanović, hvala svima koji su svojim radom, elanom i entuzijazmom obogatili srpsko pozorište i ostavili u amanet Beogradu, Beograđanima i celoj zemlji inicijativu kulture kakva je Beogradsko dramsko pozorište - dodala je ona.

Tanjug

Jevtić je konstatovala da kada jedan teatar proslavlja 70 godina, on proslavlja godine života, mudrosti i iskustva svih umetnika koji su ga stvarali, koji su radili i koji rade u njemu i sa nadom da će Beogradsko dramsko pozorište nastaviti da neguje standarde umetnosti, koji su postavili njegovi osnivači, čestitala mu njegov Dan.

Kirilov je uz ocenu da u BDP-u rade talentovani ljudi koji ostavljaju značajan pečat, poželeo pozorištu da nadahnuće još 200 godina (koliko je Volkov teatar stariji od BDP-a) ne napušta njegov ansambl.

On je uručio članovima ansambla dve ikone iz Jaroslavlja - ikonu Aleksandra Nevskog, velikog ruskog borca, jer je "svaki glumac u pozorištu borac za duše svojih gledalaca" i ikonu Bogorodice, "simbola umekšavanja srca". "Znači borimo se da srca naših gledalaca budu mekša", poručio je Kirilov.

Tanjug

Nagrada "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije uručena je večeras kostimografu Jeleni Stokući, a za najbolja ostvarenja u predstavama BDP-a nagrađene su rediteljka Ana ?orđević i glumice Ivana Nikolić i Jovana Gavrilović za predstavu "Moje dete" Stojana Srdića.

Tanjug

Nagrada za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu u 2016. godini uručena je Idi Đorđević (biletar), Nataliji Pantić (šminker- vlasuljar) i Dejanu Popoviću (inspicijent). Beogradsko dramsko pozorište je i ovogodišnji dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena, koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio direktoru BDP-a Slobodanu Ćustiću 15. februara povodom Dana državnosti.


Premijera predstave "Pomorandže zbogom" 


Borba sa iskušenjima prve polovine XX veka jedne porodice u Bosni u središtu je predstave "Pomorandže za zbogom" Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkosvkog i režiji Nenada Gvozdenovića koja je premijerno odigrana u Beogradskom dramskom pozorištu.
 

Tanjug

Jučerašnja premijera predstave "Pomorandže za zbogom" bila je deo proslave 70. sezone i cenjenog teatra sa Crvenoh Krsta. 

U istorijskoj retrospektivi užasa koji su porodicu Banjac zadesili pre za vreme i posle Drugog svetskog rata bolji od drugih na sceni bili su Slobodan Chustić u ulozi sveštenika i Danica Ristovski kao njegova supruga. 

Milorad Damjanović se dobro snašao u ulozi italijanskog vojnika i naratora u prestavi. U ostalim ulogama bili su Anja Alač, Maja Ranđić, Miloš Petrović, Lazar Đukić, Luka Miljković, Biljana Maletić....

Tagovi: