13.03.2019.

09:27

Foto:

Zabava

KOMANDNA LJUBAV! Premijera filma o rehabilitaciji osuđenika u Domu omladine

Dokumentarni film govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima iz azila u KPZ u Sremskoj Mitrovici. Rehabilitacija se odvija u dva plana: kroz učenje komandi potrebnih u treningu dresure i kroz kreativno pisanje. Film prikazuje program rada ovog zatvora, gde osuđenici postaju obučeni dreseri pasa, ali priča paralelno prati lični, emotivni odnos i doživljaj koji kroz kreativno pisanje ostvaruju sa psima o kojima brinu. KPZ Sremska Mitrovica je jedini zatvor na svetu koji ima azil za pse u okviru zavoda i radionice pisanja dnevnika na ovu temu.

Informer

Radionice kreativnog pisanja su se dešavale u okviru treninga Emotivne pismenosti, na kojima su osuđenici pisali na zadate teme. Bili su vođeni kroz stvaralački proces, iskazivali impresije i unutrašnje doživljaje, dobili su priliku da verbalizuju osećanja i kroz pisanje pronađu svoj izraz i izgrade drugačiji odnos prema svetu. Otuda i naziv filma: učili su komande potrebne u dresuri pasa, ali ne u zapovednom, već u suštinskom smislu - ljubavi prema psima. Dokazano je da su osuđenici koji su radili sa psima pokazali napredak u čitavom psihološkom funkcionisanju i "vraćanju u život".

Posle projekcije, u pokaznoj desetominutnoj vežbi rada sa psima, šest osuđenika će izvesti performans "Klub boraca", koji je rađen po uzoru na film "Borilački klub". Pravila su koncipirana tako što će svaki osuđenik u poetskom iskazu demonstrirati po jedno pravilo ljubavi, koja je potrebna u dresuri pasa. Ulaz je slobodan.

Tagovi: