23.03.2019.

15:12

Foto:

Zabava

VELIKANI SRPSKE UMETNIČKE SCENE! Ne propustite izložbu fotografija "Između dva sveta"!

Radovi koji su predstavljeni beogradskoj publici prvi put posle četiri decenije, a pojedini i premijerno, imaju poseban osvrt na portrete velikana srpske umetničke scene poput Milene Dravić, Dragana Nikolića, Ružice Sokić, Predraga Ejdusa, Mire Banjac, Vladimira Veličkovića, Radomira Reljića...

Dušan D. Aranđelović (1939 - 2003) bio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih fotografa i grafičkih dizajnera druge polovine 20. veka. Bavio se komercijalnom i umetničkom fotografijom, a uporedo je radio i kao umetnički direktor ilustrovanih časopisa. U tom periodu, a naročito između 1973. i 1979. godine nastao je Dušanov jedinstven umetnički opus, koji obuhvata studijske portrete znamenitih ličnosti jugoslovenske kulturno-umetničke scene.

(FOTO) DŽULIJA ROBERTS PROMENILA FRIZURU! Glumica ima novi imidž

Tokom karijere, Aranđelović se uspešno bavio i pozorišnim i filmskim plakatom. Njegov plakat za Fest '79. dobio je drugu nagradu na međunarodnom festivalu filmskih plakata u Los Anđelesu, a autor je i originalnog plakata za film "Underground" Emira Kusturice. Svoju samostalnu izložbu fotografija Aranđelović je priredio u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 1978. godine. Izložba u Jugoslovenskoj kinoteci traje do 7. maja, a kustos je Siniša Vlajković. 

Tagovi: