16.04.2019.

13:35

Foto:

Zabava

VEČE BALADA: Đura i mornari akustik u Pedagoškom muzeju

Akustičnu obradu poznatih pesama iz repertoara benda "Đura i mornari" pretežno balada, izvode Vladimir Đurić Đura - pevač, Milan Milosavljević Burda - gitara, Nenad Ljubenović - harmonika i Zoran Anić - gitara. Nova forma donosi noviji moderniji akustični zvuk starim pesmama poput "Balkanske", "Alegrije", "Saveta", "Anđela i orkestra"... Anić i Ljubenković su deo akustik benda "Mućkalica" koji će izvesti i nekoliko prigodnih pesama iz njihovog opusa.

Bend "Đura i Mornari" već duže vreme postoji na srpskoj muzičkoj sceni i radi sa uspehom. Trenutno je svuda u svetu ekspanzija World Music latino zvuka, kao i laganih mediteranskih melodija i smatra se da je sve što je u vezi sa tim u trendu. Uz sve to se odlično uklapa i beogradska poezija Vladimira Đurića Đure ili Đure Mornara. 

Osamdesetih godina Đura Mornar bio je frontmen benda "Heroji" koji je bio popularan u celoj eks Jugoslaviji. Početkom devedesetih formirao je bend "Đura i Mornari" koji je nastupao vrlo uspešno na brojnim koncertima u Srbiji, kao i na festivalima: West Ritam Festivalu 1999. u Beogradskom Sava centru (isto veče kada je svirao i bend "Kubanizmo" sa Kube), Zrenjanimskim danima Piva 2003., "Beer Festu" 2007. u Beogradu, te kao predgrupa zagrebačkom bendu "Kubizmo" u beogradskom SKC-u. 

Informer

Formula latino balkanske muzike je na ovim prostorima dosta originalna. Od 2011. godine u postavi su Boris Đurić - bas,  Radivoje Rale Bojanovski - gitara, Dejan Resanović Deki - harmonika i Nikola Đokić - bubnjevi. Kao specijalni gosti tu su Srđan Tanasković Srki - klavijature i Milos Đuric Vudi - timbalesi. Bend "Đura i Mornari" snimio je albume "Maštarije", "Mediteran", "Tropikalizam" "Letnja terasa"  i "Alegria".  Samostalno, Đura je snimio album "Letnja terasa" uz podršku Milana Burde i gitariste Zorana Anića. Bend je objavio i kompilaciju "Hitovi". Nedavno je objavljen etno album Đure i Mornara  "Nove gradske pesme" zajedno sa nagrađivanim tamburaškim orkestrom "Vojvođanski san" koga predvodi Stefan Fuks, sa specijalnim gostom Ljubinkom Lazićem.

Tagovi: