22.04.2019.

11:24

Foto:

Zabava

NE PROPUSTITE! Međunarodni festival dokumentarnog filma!

Pored domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa, publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Premijerom filma "Linija života" u režiji Darka Bajića, 8. maja od 20.00, u Kombank dvorani svečano će biti otvoren dvanaesti BELDOCS. Publika festivala pogledaće dokumentarac o životu i radu rediteljevog oca, akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka - period Drugog svetskog rata. Pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen i slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, u filmu se vide i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koje su snimali slikar i njegov sin Darko.

(VIDEO) PRAZNIK ZA UŠI! "Rock Symphony" iz Bitolja u Kombank dvorani!

Već sama činjenica da će na predstojećem festivalu biti prikazana četiri filma koja su ove godine bila nominovana za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje, govori dovoljno o kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa.
Peti nominovani film publika BELDOCS-a imala je prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa. Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta. Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film "Slobodan i sam" predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat u istoriji.

KOPČANJE NA LEĐIMA! Pevačica mesecima na psihijatriji PROTIV SVOJE VOLJE!

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG", koje će publika imati prilike premijerno da vidi.

Tagovi: