13.06.2019.

20:08

Foto:

Zabava

ALA SMO SE NAODMARALI! Izložba u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Reč je o gostujućoj izložbi Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, čije su autorke muzejske savetnice - istoričarke Milkica Popović i dr Agneš Ozer. Posle višegodišnjeg istraživanja na području Vojvodine prikupljen je veliki broj eksponata koji govore o razvoju turizma u periodu od druge polovine 19. veka do 80-ih godina prošlog veka.

Na izložbi se može videti kako se javila i razvijala svest o potrebi čoveka da putuje i upoznaje nove krajeve. U drugoj polovini 19. veka najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koja su bila veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svež vazduh.

Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja, naročito između dva svetska rata. Nakon Drugog svetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i drugih slojeva stanovništva. U nekoliko tematskih celina na izložbi će biti predstavljena najpopularnija kupališta na vojvođanskim rekama, kao i na obalama Jadrana. Posetioci će takođe imati priliku da se upoznaju sa banjskim turizmom u Vojvodini, kao i zimskim odmorom, koji je bio izuzetno prisutan i razvijen kod Vojvođana. Izložba će biti otvorena do 15. avgusta.

Tagovi: