13.07.2019.

09:06

Foto:

Zabava

JERMENSKI violončelista zatvorio sedmi „Kustendorf Klasik“

Pored Haknazarjana, poslednje festivalske večeri su nastupili violinista Hačatur Almazjan, bariton Efim Zavaljni, kao i „Kragujevčko pevačko društvo“ u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. Na programu su bile „Varijacije na temu Čajkovskog“, Antona Arenskog, zatim „Antiformalistički raj“ Dmitrija Šostakoviča kao i delo Đovanija Solime „Tarantulae Kadencas“.

Prethodnih festivalskih večeri, publika je imala priliku da uživa u nastupima velikana savremene klasične muzičke scene, poput violiste Jurija Bašmeta, pijaniste Aleksandra Madžara i baritona Vasilija Gerela, koji su nastupali u pratnji „Kustendorf“ simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Informer

Tokom tri festivalska dana, za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrijošku, u izvođenju dela klasične muzike nadmetalo se 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine i to u dve starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina.  

Cilj „Kustendorf klasik“ muzičkog festivala je podrška mladim muzičarima iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji nakon učešća na ovoj manifestaciji stiču afirmaciju i imaju priliku da uče od velikana savremene muzičke scene. Kao društveno odgovorna kompanija, „Gasprom njeft“ je prepoznao značaj ovog festivala, čiji je generalni sponzor od njegovog osnivanja.

Tagovi: