21.08.2019.

12:20

Foto:

Zabava

(VIDEO) POČINJE BORBA ZA OSKARA! Pet filmova u trci za srpskog kandidata za nagradu Američke akademije

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, to su dokumentarac "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, film "Reži" Koste Ðorđevića i nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića "Teret".

Svi filmovi, prema rečima Beokovića, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

- Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku- kazao je Beoković.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata. Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

U filmu govore Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević...

Film "Teret" prati vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. prevozi njemu nepoznati teret sa juga zemlje do Beograda, leševe ubijenih na Kosovu. Glavnu igra Leon Lučev.

Tagovi: