04.09.2019.

12:41

Foto:

Zabava

(VIDEO) SLIKE LJUBE POPOVIĆA KAO TOTALNI FUDBAL! Impresivan opus velikog majstora slikarstva u SANU

Objedinjujući 45 dela, uglavnom velikih formata iz svih perioda Popovićevog stvaralačkog opusa, izložba predstavlja kompletan uvid u rad velikog majstora

Jedna od autorki izložbe, supruga preminulog velikana srpskog i evropskog slikarstva Slavica Batos, napominje da se postavka sastoji iz šest celina urađenih po hronološkom principu, od najnovijih ka najstarijima. 

- Izuzetak čini prva sala, koja je jedina mogla da primi triptih ''U čast Džejmsa Frejzera iz 1976 - do 1978. godine, dugačak osam metara, a uz koju su izložene još tri slike iz tog perioda- kazala je Slavica Batos.

Nikola Kusovac kaže da slike Ljube Popovića podsećaju na totalni fudbal. 

- Baš kao što je u totalnom fudbalu svaki deo terena pokriven nekom zamisli trenera obe ekipe, tako i Ljuba u totalnom slikarstvu do detalja osmišljava svako parče platna- kazao je Kusovac. 

Prvi deo izložbe čini segment pod nazivom "Uvodna postavka", koji tematizuje rad Popovića u sedamdesetim godinama prošlog veka, kada je prema mišljenju slikarskih znalaca bio na vrhuncu svog stvaralačkog potencijala. 

(VIDEO) KAKAV OMAŽ UMETNIKU! Gigantska reprodukcija POREKLA SVETA u čast dva veka od rođenja Gistava Kurbea!


Beogradski opus predstavlja radove iz perioda kada je živeo na vrhu jedne višespratnice. Na tim slikama dominira ljudska figura, često izbrisanog lica, nepokretna i zarobljena u prostoru ispunjenom zebnjom.

Tagovi: