14.01.2020.

09:02

Foto:

Zabava

POČEO 13. "KUSTENDORF"! Na otvaranju čuveni reditelj Puriša Đorđević (95) SVE ODUŠEVIO!

Nagrada je uručena na samom početku otvaranja i dok je primao nagradu od tvorca "Kustendorfa" Emira Kusturice, Đorđević je duhovito rekao, da ga u poslednje vreme najčešće pitaju zašto je živ, a ima 95 godina.

- Reći ću jasno, to je zato što sam ja seljačkog porekla. I nikad nisam jeo voće! - otkrio je Đorđević sa osmehom.

Informer

Kusturica je između ostalog rekao da "sve što je forma u našoj kinematografiji ima ime, a zove se Puriša Đorđević" i najavio "da će do stotog rođendana našeg laureata, dogoditi još dva ili tri njegova filma".

U bioskopu "Prokleta avlija" u Drvengradu prikazan je omaž Puriši Đorđeviću, a u suštini to je svojevrsna posveta jugoslovenskoj kinematografiji. Nakon toga, pristupilo se Kusturičinom performansu u kome su gosti festivala zajedno s našim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, ogroman model crne mačke koja sugeriše na 13. "baksuzno izdanje" festivala, farbali u belo. U sali bioskopa moglo se čuti i o sujeverju, "da je čak i naučnik Nils Bor verovao da mu potkovica iznad ulaznih vrata kuće donosi sreću. Jedan novinar ga je pitao, kako to da on kao naučnik veruje u to, a Bor je ogovorio:"Vi ne razumete, da te stvari funkcionišu bez obzira da li u njih verujete!" Na taj način se filmski stvaraoci sujeverju suprotstavljaju filmskom magijom".

Informer

Ministar kulture i informisanja istakao je da živimo u doma nametnute sreće, korporativne sreće, u društvu potrošačke sreće, pa je pitao da li smo uopšte slobodni. Između ostalog osvrnuo se i na sujeverje.

- Legenda kaže da su guske spasle Rim, ali moguće da će Emirove crna mačka i beli mačor pomoći u spasavanju svetskog filma - rekao je Vukosavljević i zaključio "da će "Kustendorf" svojom inspiracijom obasjavati svet kao i da će svetlo s Mećavnika dugo sijati".

Informer

I tako oslobođeni baksuznog predznaka, učesnici i gosti festival su proslavili Srpsku novu godinu.

Festival će trajati do 18. januara i u takmičarskom delu učestvovaće 21 film domaćih i stranih autora.

Tagovi: