08.10.2020.

13:12

Foto:

Zabava

NOBELOVA nagrada za književnost Luizi Glik

Prethodnih godina ne retko se u susret proglađenju u javnosti spekulisalo o mogiućim dobitnicima, čak je bivalo i kladioničarskih lista. Ove godine, sva je prilika, da su u tom smislu tonovi utihnuli.

Možda zbog skandala pretprošle godine kada nije ni dodeljena, te su je prošle godine dobili Olga Tokarčuk za 2018 i Peter Handke za 2019. godinu, ili ... No, prethodnih godina je, u tim predviđanjima, među visokopozicioniranim imenima za ovo najprestižnije svetsko književno priznanje bio Haruki Murakami, spominjalo se i ime Margaret Atvud...

Kako je ranije saopštio Nobelov institut dodele Nobelove nagrade ove godine su izmenjene zbog pandemije koronavirusa, bez banketa i velikog okupljanja.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i novčanog dela od devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 865.000 evra a, podsetimo, osnovana je zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.