17.06.2021.

11:45

Foto: J.V.

Zabava

NUŠIĆEVI DANI U SMEDEREVU! Otvoren 38. pozorišni festival /FOTO/

Iskustvo i mladost protagonista priče o balkanskoj porodici koja se bori sa izazovima kapitalizma doneli su ovom komadu gromoglasni aplauz publike u smederevskom Centru za kulturu i visoku ocenu koja ga favorizuje u borbi za najbolju predstavu festivala po mišljenju gledalaca.

Nagrada za glumačko ostvarenje večeri otišla je u ruke mladog glumca Aleksandra Vučkovića za tumačenje lika mladog Simona.

- Taj proces sa Jagošem je bio toliko intenzivan i, moram da priznam i bolan, tako da ljubav koju smo mi stvorili nekako privatno, nije mogla da ostane neprimećena i na sceni, to razumevanje nas je održalo – kaže mladi glumac Aleksandar Vučković.

Informer

Nušićevi dani

- Činjenica је da je dolaskom Jagoša Markovića u naše pozorište stvarno počeo jedan novi zlatni
talas BDP-a i da je “Divlje meso” koje najviše odskače u repertoaru u kontesktu savremenosti i
onoga što rade gosti naši iz inostranstva, a ono što je zajednička potka, ono što povezuje sve to, je mehanizam u kome jedan tekst nastao sredinom 70-tih a odnosi se ne period pre početka
Drugog svetskog rata se tiče danas svih nas. Jagoševa interpretacija Goranovog teksta jeste ta
koja izaziva u publici to što izaziva, čemu smo svedočili i večeras –
rekao je glumac Pavle Pekić.

Pre izvođenja predstave prisutne je pozdravio dramski pisac i publicista Miodrag Mija Ilić, podsetivši na značaj Branislava Nušića za pozorište i društvo, ali i osvrnuvši se na doprinos dramskoj umetnosti nedavno preminulog Bratislava Petkovića, dugogodišnjeg selektora "Nušićevih dana". Festival je otvorila članica Gradskog veća Maja Ćirković.

U saradnji sa “Nušić fondacijom” u Galeriji Centra za kulturu predstavljena je izložba “Sva lica
srpksog diplomate Branislava Nušića”, a program svečanog otvaranja pozorišnog festivala
tradicionalno je započeo polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću.

Do subote su na repertoaru komadi Subotičkog, Kruševačkog i Vršačkog pozorišta, a poslednja predstava takmičarskog dela je “Pučina” Jugoslovenskog dramskog pozorišta” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 20. juna, biće uručena “Nušićeva nagrada za životo delo glumcu komičaru” ovogodišnjem dobitniku, našem plodonosnom glumcu Petru Božoviću.