Autor: Informer.rs

19.08.2021.

10:00

Foto: informer

Zabava

Turci sviraju na sprksom festivalu tamburica!

Pored izvođača iz Turske, na bini će se naći i muzičari iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Brazila.

Festival će početi 19. avgusta, tradicionalnom promenadom fijakera u kojem će biti muzičari i defileom više od stotinu tamburaša dok će preostale dve festivalske večeri biti održane na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zvanično otvaranje je u petak, 20. avgusta, nastupom grupe Anadolu nefesli beşlisi iz Turske, a prisutnima će se obratiti direktorka instituta Ajšenur Kandemir i ambasador Republike Turske u Srbiji, Nj. E. Hami Aksoj.

U takmičarskom delu tambure će ukrstiti pet selekcionisanih orkestara, od velikog broja prijavljenih, koji će se boriti za prestižnu titulu najbolje tamburaške bande. U revijalnom delu programa nastupiće trio Vlatka Stefanovskog u pratnji tamburaškog orkestra "Velos". Poslednjeg dana festivala, biraće se najbolji vokalni solista i najlepše nove autorske tamburaške pesme, a nastupiće 12 izvođača.

Turski duvački kvintet osnovan je 2014. godin s ciljem da svetu prikaže očaravajuće medolije Anadolije. U svom repertoaru imaju bogatu listu tradicionalnih muzičkih dela ali i nekad jedinstvena ostvarenja nastala pre mnogo vekova.