17.03.2022.

15:00

Foto:

Zabava

BATA STOJKOVIĆ JE POSLEDNJU PREDSTAVU ODIGRAO BEZ PLUĆNOG KRILA A evo o čemu je legendarni glumac pričao pred smrt

Povodom dvadeset godina od Batine smrti Dušan Kovačević je rekao:

Informer

Dušan Kovačević

- Prošlo je dvadeset godina od odlaska Bate Stojkovića iz pozorišnog i filmskog sveta koji je bio njegov najvažniji deo života. Oprostili smo se sa velikim i dragim glumcem 16. marta 2002. godine. Sećanje na našeg prijatelja je skoro svakodnevno: gledamo ga u nezaboravnim filmskim ulogama koje su antologija jugoslovenskog i srpskog filma, ili kad ulazimo na Veliku scenu Zvezdara teatra koja nosi ime Danila Bata Stojkovića. Na toj sceni Bata je odigrao više od hiljadu predstava. Pozorište je Bati bilo najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo dvadeset godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo od kako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja - rekao je Kovačević.

Informer

Danilo Bata Stojković

Kako je njegov kolega Milan Caci Mihajlović jednom rekao, na 300. izvođenje "Korešpodencije" Duško Kovačević i inspicijent su ga bukvalno doneli na predstavu. „Odigrao je u dahu, ali sa jednim plućnim krilom". Kasnije su Bata i Caci "proslavili" kraj predstave sa po čašicom viljamovke u tišini.

- Tako je i bilo, sećam se po fotografiji. Sedimo Bata i ja, on sa cigaretom i čašom ruci. To je bio naš rastanak - pričao je Caci.

Bata Stojković poslednjih dana ni o čemu nije želeo da razgovara osim o fudbalu i pozorištu.

POGLEDAJTE EMISIJU "DO KOSKE SA JOVANOM JEREMIĆ":