19.03.2022.

08:00

Foto:

Zabava

ZAPAD ODBIJA DA PRIKAŽE FILM O POGROMU SRBA! Ne zanima ih priča o šiptarskom teroru!

Tada su šiptarski teroristi u dvodnevnom krvavom piru ubili najmanje 19, a proterali oko 4.000 Srba sa vekovnih ognjišta. Zločinci su uništili 800 srpskih kuća i zapalili 35 crkava i manastira!
- Brojni festivali iz Evrope odbili su da prikažu film "Mrak"! Pokušali smo da dođemo do Kana, Venecije i Berlina, ali ih ne zanima istina o onome što se svih ovih godina dešava na Kosmetu - kaže reditelj ovog ostvarenja, koje je imalo premijeru u četvrtak uveče u Beogradu i Gračanici, tačno 18 godina od terorističkog napada na Srbe.

Informer

Reditelj Dušan Milić


Jezivi teror
Milić je uveren da Zapadu predstavlja problem to što film govori o patnjama srpskog naroda:
- Svoja prva dva filma, "Jagodu u supermarketu" i "Guču" bez problema sam prikazao na Berlinskom filmskom festivalu. Ne znam u čemu je sada problem. Dan pošto sam prijavio film, odgovorili su mi da nisu zainteresovani i to mi je veoma sumnjivo. Obično im treba dva-tri meseca da pogledaju i analiziraju film kako bi odlučili da li da ga uvrste u program. Siguran sam da su automatski odbili "Mrak" zbog teme kojom se bavi!
Film, koji svet ne želi da vidi, prati težak život srpske dece na Kosovu i Metohiji ispričan kroz lik jedanaestogodišnje devojčice Milice (Miona Ilov), koja nakon što su joj nestali otac i ujak, ostaje sa majkom Vukicom (Slavica Ćurčić) i dedom Milutinom (Slavko Štimac) u sablasnoj kući na seoskom imanju.
- Inspiraciju sam pronašao u pismu očajne devojčice sa Kosmeta koje je poslala tadašnjem predsedniku Srbije 2004. godine. Pisala je o tome kako žive deca u južnoj srpskoj pokrajini. Kad sam ga pročitao, shvatio sam da moram da napravim film sa tom temom! Nadam se da ću imati priliku da upoznam tu devojčicu, sada već ženu, kada se "Mrak" bude prikazivao na Kosmetu - priča Dušan.

Informer

Nikola Rakočević... jedan od glumaca u filmu "Mrak"


Teška sudbina
On dodaje da naš narod na KiM i dalje ne živi bezbrižno:
- Srbi strahuju za svoj život! Što je manja enklava, strah je veći. Ljudi južno od Ibra žive teško, i svako od njih ima neku priču sličnu ovoj koja je prikazana u "Mraku".
Film je od petka na redovnom bioskopskom repertoaru, a od ponedeljka će moći da ga gleda i publika na Kosmetu.

Slavko Štimac kaže da je deda Milutin, kog igra u "Mraku", čovek kog je snašla velika muka:
- Ovo je za mene bio ozbiljan zadatak, jer sam prvi put igrao dedu, oca... Porodica mu je izolovana od sveta, preplašena, namučena. Razumeo sam ponašanje tog čoveka i odluke koje donosi jer strepi šta će biti sa njegovom ćerkom i unukom.

BONUS VIDEO! POGLEDAJTE EMISIJU "NA SASLUŠANJU" U KOJOJ JE UČESTVOVALA MARIJA: