01.06.2022.

21:38

Foto: Promo

Zabava

BREGINA ĆERKA OTVORILA IZLOŽBU SKULPTURA, OBJEKATA I INSTALACIJE! Ema Bregović ušla u anale kao najmlađi izlagač u umetničkoj galeriji Narodnog Muzeja!

Ema Bregović - Skulpture objekti instalacije Ovde i tamo - Here and There „ Umetnik stvara bezbrojne igre između onog što je tu i onog što je tamo ; između onog što se može videti i osetiti i onog što se može zamisliti i jedino posrednim putem opisati.“

Robert Hobbs

Pitanje kulturnog ( ali i svakog drugog) identiteta jeste pitanje spremnosti i mogućnosti negovanja, pre svega, sopstvenog identiteta kroz različitosti svake vrste. Tome, svakako, doprinosi i kulturna i svaka druga globalizacija, koja, opet, na svoj način, uslovljava i ukupnu umetničku klimu i produkciju poslednjih decenija 20. i ovih prvih 21. veka.

Informer

Izložba Eme Bregović

Ema Bregović, rođena i školovana u Francuskoj, svakako je pravi primer savremene evropske umetnice, koja je odabrala da živi i radi i ovde i tamo , kao i da svojim specifičnim senzibilitetom, suptilno, a opet duboko promišljeno, multimedijalnim pristupom, obrađuje teme i motive, koji su višeznačni, važni i univerzalni i protiv svake vrste predrasuda i ovde i tamo.

Parafrazirajući tezu G.C.Argana koji govori o (ne)angažovanosti umetnika u društvenoj, pa i političkoj stvarnosti, čini mi se važnom njegova pretpostavka da, „ako je umetnik kao intelektualac angažovan, tada njegova uloga nije intergrisana u dinamizam sistema; umetnik je dužan da interveniše i sudi, da optužuje i da se brani.“ Ja bih rekla da umetnik treba da ima stav i odnos prema svetu oko sebe.

Upravo u tom smislu, umetnost Eme Bregović predstavlja suočavanje sa golom stvarnošću, čak i onom materijalnom. Zato su u savršenom skladu njena dela – kako god ih odredili - kao skulpture, objekte ili instalacije – u simboličkom, metaforičkom , stilskom i izvođačkom smislu.

Informer

Izložba Eme Bregović

Delima kao što su - Dar, Egzodus, Babuške, Hermesove papučice, Dijamant, Tri kolevke, Igla i konac, Mamini ubrusi, Triptih za Cigane – jasno u ideji, svedeno u izrazu, Ema Bregović demonstrira kako se zamisao stavlja u funkciju materijala koji koristi – perje, kovano gvožđe, staklo, metal, čelik, brušeni ili polirani aluminijum, bodljikava žica , baloni, molitveni tepih, a po potrebi i fotografija.

Jačinu i snagu Emine simbolike dobro ilustruju radovi - Igla i konac i Tri kolevke – prvi, kao da simbolično plete samu suštinu života, ljudske sudbine, a drugi naslućuje nostalgičan povratak u detinjstvo, da, ali – bodljikava žica, kojima su ova dela izvedena, u mnogome proširuje i menja njihovo značenje. Zato, podsećamo: „Uvek pokušavam da nateram ljude da se manje fokusiraju, ili, bar, ne na prvi pogled, na nalaženje „značenja“ ili „teme“ u umetničkom delu, već da se fokusiraju na ono što ono jeste. Od čega je i kako napravljeno.

Informer

Ema Bregović

Mnogo puta su metafore već skoro ugrađene u sam medij.“ Za ovu umetnost važan je prostor, .... izložbeni prostor nije samo mesto po kojem raspoređujete umetnička dela, krećete se po njemu, nešto radite, to je i „mesto pregovaranja, u kojem je moguće igrati različite igre;“ jer, svaki rad, mestom, pozicijom na postavci, svaki put u nekom drugom prostoru, dobija i novo značenje, u smislu prioriteta i ideje,.....posmatrate ga svaki za sebe, ali i kao celinu, koncept, ideju, ..koji, opet, svaki novi prostor, sam po sebi nameće – značenjski, estetski, stilski, ....

Informer

Ema Bregović

Iako se u umetnosti Eme Bregović, bar zasad, prisustvo čoveka najčešće samo naslućuje, on je snažno inkorporiran u samu suštinu njene umetnosti, funkcija njegovog prisustva ili odsustva, jeste da naglasi, odnosno, da prenese i emociju i razum, jedinstvenu isprepletanost i etičkih i etničkih i socioloških i kulturoloških i svih drugih elemenata savremene civilizacije. I ovde i tamo.