28.07.2022.

08:56

Foto: JDP

Zabava

BANE, ČEKAJ ME NA NEBU! Cvejiceva partnerka iz serije “Grlom u jagode”, Gordana Maric se oprostila od kolege

Branko Cvejić preminuo je u utorak u Beogradu u 75. godini, a njegove kolege i prijatelji ne mogu da poveruju da legendarnog glumca više nema! Bane Bumbar iz serije "Grlom u jagode" (1976) primljen je krajem juna u Klinički centar Srbije, nakon što mu je pozlilo tokom probe u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Posle operacije debelog creva stanje mu se pogoršalo, pa je priključen na respirator, na kom se borio za život do prekjuče.

Informer

printscreen

- Srešćemo se moj Bane Bumbar i ja jednog dana ponovo na nebu. I opet ćemo da glumimo zajedno! Ne mogu da verujem da ga više nema! Nisam ni slutila da će ovako iznenada da ode. Mnogo mi je žao... - kaže Gordana, koja se priseća kako je upoznala Cvejića:

- Prvi put smo se sreli na snimanju serije "Grlom u jagode". Odmah me je oduševio, jer je bio neposredan i veoma druželjubiv. U tom trenutku nismo ni sanjali da će nam ta serija obeležiti živote. Igrali smo par i sećam se da smo imali tremu kad je trebalo da snimamo intimnije scene u kojima se ljubimo. Bilo nas je sramota i strah, ali smo se i smejali, pa smo te kadrove morali više puta da ponavljamo. Na kraju je sve ispalo slatko i lepo. Pre dva meseca sam ga videla u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na jednom događaju. Ni slutila nisam da je to bio naš poslednji susret.

Od velikog glumca u suzama se oprostila i Mira Banjac:

- Nedostajaće mi... Bila sam veliki prijatelj sa Cvejom, naročito s njegovom suprugom Vesnom. Kad god bismo se sreli, dugo smo pričali. Bio je sjajan kolega i drugar. Takođe, i izuzetan glumac, jer je mogao da odigra različite karaktere. Bio je stub JDP-a i veliki borac za prava glumaca.
Cvejićev odlazak je veliki gubitak za srpsku kulturu, ali i mene lično

- Branko i ja smo se poznavali preko pedeset godina, ne mogu da shvatim da ga više nema. Njegov odlazak je ogroman gubitak, jer je to nepovratni deo mog života i rada. Zajedno sa Srđanom Điđom Karanovićem, koji je režirao seriju "Grlom u jagode", postao je uzor svim kolegama. Možda nisu ni bili svesni da su pokazali budućim generacijama kako se pravi urbana serija - priča neutešni Voja.
Uspešna karijera - 
kaže Voja Brajović.

Podsetimo, Branko je diplomirao 1969. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Neke od njegovih najpoznatijih uloga su u serijama. Bio je Bane Bumbar u seriji "Grlom u jagode" (1976), zatim Janko Janković Lister u "Porodičnom blagu" (1998) i Arsa Čičanović u "Junacima našeg doba" (2019)... Dobitnik je Zlatnog lovorovog venca u Sarajevu, zatim Nagrade za pozorišno stvaralaštvo "Grad teatar" u Budvi, a nagrađen je i kao najbolji glumac na Danima Sarajeva... Godine 1989. dobio je Specijalno priznanje JDP-a, čiji je upravnik bio od 2002. do 2011. godine. Datum i mesto Brankove komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.
 

Supruga Vesna neutešna

Brankova supruga Vesna neutešna je posle glumčeve smrti! Profesorka biologije bila je uz njega sve do poslednjeg dana i veoma je teško primila vest da je čovek s kojim je provela 50 godina zauvek otišao. Par se upoznao još tokom studentskih dana i sve do Cvejićeve smrti nije se razdvajao. - Odrastali smo zajedno. Počeli smo da se zabavljamo još kad smo krenuli na fakultete i dočekali smo starost. Imamo divnu ćerku Bojanu, sina Žarka, ali i mezimicu, unuku Zoru. Bojana živi i radi u Briselu, dok se Žarko školovao na Oksfordu i doktorirao u Americi. Vratio se u Beograd, radi na na Fakultetu za medije i komunikacije i ima divnu ćerku Zoru - pričao je Cvejić o svojoj porodici.


KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD CVEJE:

RADOŠ BAJIĆ

Bio je veoma darovit

- Još jedan prerani odlazak i veliki gubitak za srpsku kulturu, pozorište, film... Igrao je malu ali efektnu ulogu u seriji "Selo gori, a baba se češlja", kao i u "Braći po babine linije", "Šifri Despot". Lepo smo sarađivali, bio je darovit čovek. Želim da njegova duša nađe mir.

DRAGANA MIĆALOVIĆ

Obeležio mi je detinjstvo

- Obeležio je detinjstvo mnogih ljudi, pa i moje. Branko je bio vrstan glumac od koga smo svi mogli da učimo. I nastavićemo da učimo dokle god smo živi.

MILAN KALINIĆ

Pamtiću ga po ulogama

- Branko je bio savršen glumac. Pamtiću ga po njegovim sjajnim ulogama. Velika je tuga kada ode čovek koji je obeležio jedan period tvog odrastanja.

MARKO JANKETIĆ

Često smo razgovarali

- Bio je veliki prijatelj sa mojim pokojnim ocem Mišom. Pamtiću naše lepe razgovore koje smo često vodili. Svaka mu čast za sve što je uradio za pozorište.

NADA BLAM

Brinuo o pozorištu

- Prva pomisao na njega mi je detinjstvo, gostoprimstvo i briga za pozorište. Videlo se da je iz umetničke porodice.

DRAGAN PETROVIĆ PELE

Duhovit i upečatljiv

- Cveja je, pre svega, bio glumac snažne i upečatljive pojave. Darovit, obrazovan, pristojan i duhovit čovek. Glumački potencijal koji je Branko posedovao, a koji je sa godinama dobijao na punini, nažalost, prekinut je. Iskreno saučešće njegovoj porodici.

EVA RAS

Plakaću dok sam živa

- Bio je jedan od najboljih glumaca u serijama Siniše Pavića, kao takvog ću ga oplakivati dok sam živa. Pre godinu dana sam ga videla kada smo snimali seriju "Junaci našeg doba".

ISIDORA GRAĐANIN

Bili smo kao porodica

- Zajedno smo snimali seriju "Junaci našeg doba". Kada smo snimali scene u stanu Čičanovića, delovalo mi je kao da smo prava porodica. Delio je sa nama brojne priče iz svoje karijere, pričao je o kolegama koji nisu među nama, a sada im se pridružio na nebu.

Bjela: Razboleo se na probi

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić kaže da je Branko ceo život posvetio pozorištu.

- Rastužila me je vest o njegovoj smrti. Bio je zanimljiv glumac koji je obeležio jedno vreme. Kao dugogodišnji upravnik i direktor JDP-a, učinio je mnogo za taj teatar - kaže Bjelogrlić i dodaje da ga je sreo pre nekoliko meseci:

- Tada mi nije delovao bolesno. Bio je vrlo raspoložen, igrao je u jednoj predstavi. Bio je vitalan, simpatičan čovek.


Pavić: Živeli smo u istoj zgradi

Siniša Pavić kaže da je veoma tužan zbog smrti Cvejića, s kojim se i družio i sarađivao.

- Dosta smo se družili šezdesetih godina prošlog veka, a jedno vreme smo živeli u istoj zgradi kod čuvenog restorana "Madera". Jednu od prvih uloga je imao u filmu "Višnja na Tašmajdanu", a poslednju u seriji "Junaci našeg doba". Za oba projekta sam pisao scenario. Kad god sam radio serije, znao je da mi kaže: "Nemojte da me preskočite." Žao mi je što ga više nema. Bio je dobar čovek - priča čuveni scenarista za Informer.

Dragana: Otišao je veliki glumac

Dragana Mirković, koja je sa Cvejićem glumila u filmu "Slatko od snova" (1994), kaže da je njegovim odlaskom glumački svet mnogo izgubio:

- Pamtim ga kao izuzetno simpatičnog, harizmatičnog i prijatnog čoveka. Lepo smo sarađivali na filmu. Nažalost, sve je manje i manje glumačkih velikana među nama. Moramo više da poštujemo glumce koji su ostavili veliki trag na filmu, u serijama i pozorištu još dok su živi.