22.09.2022.

07:00

Foto: Foto: Yana Lozeva

Zabava

DANSKA GLUMICA SRPSKOG POREKLA, VRATILA SE ZBOG POSLA! Danica: Zbog filma sam morala da naučim srpski

Danica je rođena u Beogradu, ali se s roditeljima preselila u Kopenhagen kada je imala samo godinu dana. Poslednju deceniju dosta radi u Danskoj i tamo je velika zvezda, a sada je dobila je priliku da prvi put zaigra i u nekom srpskom ostvarenju.

Informer

Danica Ćurčić
Martovski pogrom


- Ovo je moja prva uloga na srpskom jeziku i u Srbiji i zbog toga je posebna. Prvi zadatak mi je bio da što bolje savladam jezik, kao i da ovladam akcentom. Osim toga, morala sam duboko da prodrem u svoj lik i postavim se u situaciju kao majka koja se krvavo bori za budućnost svoje ćerke - priča Danica, koja u "Mraku" igra požrtvovanu majku Vukicu.
Radnja filma "Mrak" smeštena je u 2004. godinu za vreme martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Danica kaže da se "Mrak" izdvaja od svega što je radila do sada.
- Ovaj film na poseban način tretira strah. Zasnovan je na istinitoj priči, ali se izdiže iznad realnog i dotiče se egzistencijalnog i metafizičkog aspekta straha. Mi u filmu ne vidimo lice zla i neprijatelja i to je ono što me je privuklo u priči - kaže zvezda "Netfliksove" hit-serije "Čovek od kestena". 

Informer

Slavko Štimac
Film pun emocija


Njenu ćerku u filmu igra Miona Ilov (14), koja je ulogu dobila sasvim slučajno:
- Bila sam peti razred osnovne kada su u školu došli filmski agenti. Tražili su devojčicu za film, prijavila sam se i otišla na kasting. Prošla sam sve krugove i bila presrećna kada su mi rekli da sam dobila ulogu Milice. Teško mi je bilo da dočaram svoju junakinju jer sam vesele prirode, a ona ima tužan život. Ali uspela sam, i u tome mi je mnogo pomogao Slavko Štimac - priča Miona. 
Štimac kaže da prvi put u karijeri igra dedu.
- Milutin je jak i intenzivan lik. Čovek koji je izgubio sina i zeta i koji je razapet između brige za ćerkom i unukom i borbe za golo preživljavanje. To je prva uloga u kojoj igram dedu. Film je prepun emocija - kaže slavni glumac.

Informer

Filmski centar Srbije odlučio je da "Mrak" reditelja Dušana Milića bude srpski kandidat za prestižnu nagradu Oskar, u kategoriji najbolji međunarodni igrani film. Reditelj filma Dušan Milić nada se da će njegov film doneti Oskar u Srbiju.
- Pre svega sam počastvovan što je komisija podržala naš film za najznačajniju filmsku nagradu. Svako se nada da makar jednom u životu negde pobedi, pa tako i ja. Nadam se da ćemo ući u top-pet i na kraju pobediti - kaže reditelj za Informer.

BONUS VIDEO: