28.09.2022.

09:30

Foto: printscreen instagram

Zabava

USKORO POEMA "ZEMLJA" ENESA HALILOVIĆA! Ovom glumcu je poverena glavna uloga

Okupljena je glumačka ekipa za izvođenje poeme Zemlja Enesa Halilovića. Glumačku ekipu čine Isidora Rajković, Miki Krstović, Nebojša Dugalić, Avram Cvetković i Rifat Rifatović

Informer

Enes Halilović

- Drago mi je što sam dobio priliku da napišem tekst za Veliki školski čas. Pevao sam na temu o kojoj su pevali mnogi pesnici, ali sam pevao na poznate okolnosti. I drevni grčki tragičari su pevali o temama koje su narodu bile poznate. To je za mene bio izazov - rekao je Halilović.

Informer

Zemlja

Halilović takođe ističe kako njegov tekst može funkcionisati dvojako.

- Pisao sam Zemlju kao operu, ali će u Šumaricama biti izvedena kao drama. Rađena je na osnovu dokumenata o streljanju đaka, kao i drugih ljudi u Kragujevcu i u selu Erdeč - istakao je Halilović..

U pogovoru poeme Zemlja dramski pisac Aleksandar Novaković ističe da je reč o postdramskom tekstu sa antičkim motivima.

Reditelj Petar Stanojević, pored hora, poverio je uloge ekipi koju čine Miki Krstović, Isidora Rajković, Nebojša Dugalić, Avram Cvetković, a u glavnoj ulozi Rifat Rifatović koji je u prvoj izjavi za medije rekao da ovaj glumački zadatak doživljava kao jedinstvenu priliku.

- To je nešto što se igra jednog dana u godini, na mestu tragedije i drago mi je da i ja postanem deo tradcije Velikog školskog časa- rekao je Rifatović.

Pored predstave i promocije knjige Zemlja, biće otvorena i izložba Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi 1941-1944.

Tokom manifestacije biće priređene izložbe slika, antiratne fotografije, kamerni koncert i Medjunarodni pozorišni festival Joakimfest.