02.05.2023.

20:48

Foto: printscreen

Zabava

MIRISALA JE NA SVEŽE PECIVO! Zbog Jagodinke Simonović svi su gledali "Varljivo leto 68" bez daha! Sada ima 66 godina i nikada je ne biste prepoznali!

Uz njeno "Samo da ti čujem glas" odrastale su brojne generacije, a vrela scena iz ovog čuvenog filma koju je snimila sa kolegom Slavkom Štimcem ušla je u antologiju jugoslovenske kinematografije dok su za zanosnom "pekarkom" uzdisali svi muškarci. Proslavljenu glumicu, iako je tokom cele karijere ostala u svetu filma i nije zaboravljena na prostoru bivše Jugoslavije, ne viđamo tako često ispred kamere, pa mnogi ne znaju kako ona danas izgleda. 

Informer

Dragana Varagić sa Slavkom Štimcem u "Varljivom letu"

Dragana je rođena 7. aprila 1957. godine u Kraljevu. Ljubav prema glumi osetila je još kao član dramske sekcije u Domu pionira što ju je inspirisalo da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, te da se potpuno posveti tom vidu umetnosti. Prve uloge dobila je na drugoj i trećoj godini fakulteta, a od četvrte godine je bila član Narodnog pozorišta u Beogradu. Do početka devedesetih, glumila je u mnogim predstavama, filmovima i serijama. U njenoj biografiji mogu se naći brojni čuveni naslovi iz sveta filma, televizije i pozorišta kao što su: "Svetozar Marković", "Veliki transport", "Banjica", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Aleksa Šantić" i drugi, ali joj je najveću popularnost svakako donela Jagodinka Simonović iz "Varljivog leta 68".

Od početka devedesetih godina živela je i radila u Kanadi, da bi se 2012. vratila se u Beograd, gde danas živi i radi. Udata je za karikaturistu Dušana Petričića sa kojim ima ćerku Mihailu.

Odlazak u Kanadu nije prekinuo glumačku karijeru, naprotiv, Dragana je nastavila da glumi u pozorištima, a tu se prvi put ostvarila i u ulozi reditelja. Magistrirala je na Univerzitetu u Torontu, te radila kao predavač na univerzitetima Vindzor i Dalhauzi. Glumu i režiju je predavala na Univerzitetu u Otavi, a radila je i kao gostujući profesor na Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu.

Informer

Dragana Varagić

Jednom prilikom, na pitanje novinara kako to da su ona i suprug odlučili da početkom devedesetih godina napuste Jugoslaviju i da se otisnu u nepoznato, glumica je odgovorila da je oduvek bila „čergarka u duši“, a s obzirom na to da su i ona i suprug samostalni umetnici, nije bilo teško da prelome i odu u Kanadu. Godinama kasnije su se vratili u Beograd, gde Dragana od 2012. godine predaje glumu na Akademiji umetnosti.