Autor: S. Kostić

14.07.2023.

11:42

Foto: Saša Vatković

Zabava

Otvorena izložba "Supstrati" u Parizu! Spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije (FOTO) (VIDEO)

Ministarke kulture Republike Srbije, Albanije, Severne Makedonije: Izložba u Parizu pokazatelj velikog umetničkog potencijala tri zemlje i mogućnosti inicijative „Otvoreni Balkan“

Pariz, 14. jul 2023. - Izložba „Supstrati“ koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, spojila je umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što najbolje svedoči o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a u narednom periodu nastojaće se u tome da se kulturna saradnja dodatno unapredi novim idejama i projektima, ocenile su ministarke kulture Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u izjavi medijima u Parizu istakla je da je veliki uspeh otvaranje zajedničke izložbe i da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijera Severne Makedonije i Albanije, bila da se upravo kroz likovno stvaralaštvo, organizovanjem zajedničke izložbe tri umetnika iz tri zemlje u Kulturnom centru u Parizu širokoj međunarodnoj publici pošalje poruka da je naš region deo rešenja, a ne problema, kako nas nazivaju oni koji nas nedovoljno poznaju. 

- Prošlo je zaista malo vremena od kako smo nas tri kao ministri kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije na jednom od sastanaka Samita Otvorenog Balkana u Ohridu potpisale Sporazum o saradnju i oblasti kulture, u oblasti kinematografije, audio-vizuelnog stvaralaštva i  možemo da se pohvalimo da je ova inicijativa otvorila vrata brojnim umetnicima sve tri zemlje, a mi težimo ka tome da nas uskoro bude i više, barem u svetu projekata iz kulture - rekla je ministarka Gojković.
 

Informer

Ministarka kulture Maja Gojković na izložbi u Parizu

Istakla je da se kroz tri potpuno različita ali kompatibilna rada umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije pokazalo koliko je naša kultura i naše kulturno nasleđe kroz istoriju povezano i da su neke različitosti koje imamo samo pozitivna strana našeg zajedničkog života. 
 

- Kroz umetnost koja ne poznaje granice, kroz dobru saradnju umetnika koji nisu imali ni jezičke barijere niti neke predrasude jedni prema drugima, možemo da pokažemo kako mi možemo u budućnosti da izgradimo jedan divan prostor kakav je svakako prostor Zapadnog Balkana - poručila je ministarka Gojković.

Ona je podsetila na projekat Otvorenog Balkana u oblasti muzike, gde je čuveni dirigent Zubin Mehta prihvatio inicijativu da diriguje Beogradskom filharmonijom i da održi koncerte u Beogradu, Skoplju i Tirani zahvaljujući čemu je publika sve tri zemlje ima priliku da učestvuje u ovom zajedničkom projektu.

Ukazala je i da je potpisan i Sporazum o saradnji tri nacionalna teatra - drama, opera i balet te da je zahvaljujući tome nedavno nacionalni teatar iz Skoplja  gostovao u Beogradu.
Ministarka kulture Republike Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnim činjenicu da je u velikoj zemlji „slobode, jednakosti i bratstva“ umetnost ujedinjena pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera. 

Informer

Deo izložbe "Supstrati"

Ona je navela da je ovaj projekat, odnosno zajednički nastup tri umetnika u Parizu rezultat svega onog što nas povezuje i što nam je zajedničko i na šta polažemo ista prava.
„Kultura  predstavlja mostove, spaja ljude i ruši sve barijere, a to upravo pokazuje i izložba „Supstrati“ “ rekla je Margariti.

Ona je navela da i koncert Beogradske filharmonije kojim je dirigovao Zubin Mehta u Beogradu, Tirani i Skoplju predstavlja dobar primer promocije kulture i kulturne saradnje i da se nada da će takvih inicijativa biti još u narednom periodu.

Margariti je rekla da je u razgvoru sa ministarkama kulture Srbije i Severne Makedonije bilo reči o saradnji u oblasti kinematografije, ali ne samo što se tiče koprodukcije, već i promocije celog regiona, ne samo pojedinačnih država ističući da u toj oblasti ima dosta potencijala za unapređenje saradnje.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da je potpisivanje Memoranduma o saradnji prošle godine bilo veoma važno i da su se ministarke kulture sve tri države dogovorile da će posebna pažnja biti posvećena promovisanju projekata iz oblasti kulture u okviru „Otvorenog Balkana“.

Informer

Deo izložbe "Supstrati"

- Naša saradnja je na najvišem mogućem nivou i nas tri ministarke kulture ćemo biti u kontaktu i videti šta je sledeće što možemo da uradimo. Nadam se da će svaki naredni događaj biti veći i značajniji - rekla je ministarka kulture Severne Makedonije.

Ona je takođe podsetila da je nastup tri umetnika u srcu Pariza prilika da promovišemo Otvoreni Balkan, ali i ovaj region u globalu.

- Balkan je region koji je jako dobro povezan i koji deli zajedničku istoriju i kulturnu tradiciju i nasleđe - rekla je Stojčevska.

Ona je najavila da će biti novih sastanaka i da će predstavnici tri ministarstva razmotriti nove aktivnosti i projekte u oblasti pozorišta i kinematografije, ali i neke druge zajedničke nastupe.

„Kultura je postala jedna od najznačajnih oblasti saradnje u okviru Otvorenog Balkana“, zaključila je ona. 

Tri ministarke ukazale su i da je  inicijativa koja je najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, važna i na polju kulture i da je cilj da se ona dodatno učvrsti i unapredi a u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Umetnica iz Srbije Nina Zeljković čiji je rad predstavljen na izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu rekla je da je za nju rad na ovom projektu u okviru incijative „Otvoreni Balkan“, kao i putovanje kroz Severnu Makedoniju i Albaniju bilo veličanstveno iskustvo i da joj je privilegija da može da učestvuje na ovakvoj izložbi i projektu.

Informer

Deo izložbe "Supstrati"

Takođe je zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji ove postavke i naglasila da je  inspiraciju za rad našla u Ohridskom i na Prespanskom jezeru, najstarijim jezerima u Evropi sa neverovatnom istorijom, sakralnim objektima, ljudima i zvucima.
Drijant Zeneli iz Albanije rekao je da je značaj inicijative Otvoreni Balkan izuzetno veliki, ali je i podsetio da su umetnici bili prvi koji su Balkan učinili otvorenim i da su i pre odluke o pokretanju inicijative Otvoreni Balkan sarađivali.

- Mi već radimo zajedno što znači da ne znamo za granice, razumemo najbolje jedni druge i iza nas je ozbiljan rad. Zahvalan sam kustoskinji Klaudiji Pecold, predstavnicima Kulturnog centra Srbije u Parizu  i kolegama i verujem da će se naša saradnja i prijateljstva dodatno učvrstiti i radujem se nastavku te saradnje - rekao je Zeneli.

Kristina Pulejkova iz Severne Makedonije zahvalila je svima koji su podržali otvaranje izložbe i dodala da njen,  kao i radovi njenih kolega odslikavaju činjenicu da uprkos nekim različitostima postoje karakteristike koje su zajedničke za kulture sve tri zemlje.

- Različite smo kulture, ali imamo mnogo sličnosti koje nas spajaju i koje delimo - rekla je ona.

 
$bp("Brid_89327924", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1355447"});

Kustoskinja Klaudija Pecold je rekla da je izuzetno važno što se izložba Supstrati održava u Kulturnom centru Srbije u Parizu i da dela troje umetnika, čiji potencijali prelaze lokalni nivo, pokazuje raznolikost i inovacije, sinergiju i zajedničko nasleđe.

Izložba „Supstrati" koja je otvorena sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Izložbu, kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution“, otvorile su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.