Autor: S. Kostić

20.08.2023.

10:38

Foto: Contrast Studios, Informer

Zabava

"Srbima se osporava pravo na sopstvenu istoriju!" Radoš Bajić šokiran dešavanjima u Sarajevu!

Radoš Bajić kaže da se Srbima osporava pravo na sopstvenu istoriju! Film "Heroji Halijarda", čija se premijera očekuje tek 10. oktobra, već je privukao veliku pažnju na Filmskom festivalu u Sarajevu kad je na panelu "Telekoma Srbija" prikazan njegov trejler.

Deo javnosti je burno reagovao i ovaj potez okarakterisao kao "promovisanje četničkog pokreta" u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Reditelj i jedan od scenarista ove drame Radoš Bajić kaže da su takve optužbe neprihvatljive.

Informer

Radoš Bajić

- Film je dosad videlo svega 15 ljudi, a premijera je tek za više od dva meseca u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije video? Film nije prikazan na Festivalu, niti u pratećem delu programa, nego na promociji "Telekoma", i to trejler od dva i po minuta. Pitam se šta bi se desilo da je prikazan ceo film od dva sata?! Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedan ozbiljan film kakav je "Halijard" i da srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju? Ovo je objektivna manipulacija filmskog stvaralaštva i umetnosti u dnevnopolitičke svrhe - priča Radoš za Informer i dodaje da su ga sa istog tog festivala zvali da bude gost:

- Nama je Sarajevo film festival početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom "Heroji Halijarda". Mi smo se ljubazno zahvalili i rekli da ne možemo jer film nije bio gotov.

Informer

Vučić Perović u filmu "Heroji Halijarda"

Bajić u Sarajevo nije otišao skoro 30 godina i dodaje da je pitanje da li će posle ovog skandala ikad više posetiti taj grad.

- Sarajevo volim jer sam tamo počeo svoju glumačku karijeru. Nažalost, u Sarajevu nisam bio skoro tri decenije i pitam se da li će mi se ikada posle ovakve patološke ostrašćenosti ostvariti želja da se poklonim na grobu velikom režiseru Hajrudinu Krvavcu, u čijem sam ostvarenju "Partizanska eskadrila" glumio davne 1979. godine - zaključuje on.