26.08.2023.

14:31

Foto: ATA Images

Zabava

Večeras počinju "Filmski susreti u Nišu"! Mirjani Karanović nagrada za životno delo

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Pavle Vuisić" je glumica Mirjana Karanović. Priznanje za životno delo koja nosi ime proslavljenog umetnika dodeljuje se za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu i njemu sličnim medijima.

Informer

Mirjana Karanović

Zanimljivo je da je Karanovićeva upravo sa njim igrala u dva najznačajnija filma na početku karijere, koji se do naših dana svrstavaju u antologijska ostvarenja: "Petrijinom vencu" Srđana Karanovića i "Ocu na službenom putu" Emira Kusturice. U ovom drugom, Pavle je i igrao njenog oca.

Voditelji domaćini ovogodišnjeg festivala su niški glumci Uroš Milojević i Bratislava Milić.

U zvaničnom programu su filmovi „Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, „Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića, „Usta puna zemlje” koji je režirao Mladomir Puriša Đorđević i „Da li ste videli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Za nagrade će konkurisati u zvaničnom delu festivala i filmovi „Manja” režisera Nikole Končarevića, „Svilen konac” Damira Romanova, „Sveta Petka – krst u pustinji” u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, „Koma” Petra Jakonića, „Vera” Nedeljka Kovačića, kao i „Momak i devojke”, koji je režirao Ivica Vidanović, „Oluja” Miloša Radunovića, „Što se bore misli moje” u režiji Milorada Milinkovića i „Indigo kristal” Luke Mihailovića.