Autor: Informer.rs

01.09.2023.

23:18

Foto: Tanjug

Zabava

Preminula Milka Stojanović! Dobitnica najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu

Milka je rođena u Beogradu 1937. godine. Tokom svojih studija svetske književnosti, istovremeno je uzimala časove pevanja u operskom studiju pod vođstvom Zdenke Zikove. Dodatno se usavršavala pod mentorstvom Zinke Кunc, koja je bila istaknuta zvezda Metropoliten opere, kao i kod profesora Di Luga iz čuvene milanske Skale.

Svoj scenski debi ostvarila je u ulozi Amelije u Verdijevoj operi "Balo pod maskama". Prvi put se pojavila na sceni 1960. godine u Narodnom pozorištu, a od 1967. godine je nekoliko godina provela nastupajući u Metropoliten operi u Njujorku.

Nakon toga, ponovno je angažovana u Narodnom pozorištu sve do 1993. godine. Nastupala je na svim značajnim opernim scenama unutar bivše države, kao i na mnogim festivalima i prestižnim pozornicama širom sveta. Izvodila je praktično sve najvažnije uloge koje su deo repertoara dramatičnog soprana.

Informer

 

Učestvovala je u prvim izvođenjima Verdijevih opera "Nabuko" i "Atila" u Srbiji, kao i u izvođenju Belinijeve opere "Norma", koja je označila ponovno otvaranje zgrade Narodnog pozorišta nakon renoviranja 1966. godine.

Informer

 

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis "Opera News" iz Njujorka dodelio joj je nagradu "Golden Voice", na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju "Кo je ko u muzici".

Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića. Ujak joj je bio Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939. Njena sestra je čuvena umetnica Zagorka Stojanović.

Informer

 

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, piše Nova.rs.