19.09.2023.

14:35

Foto: E-Stock

Zabava

"Srbima treba da daju najmanje tri Oskara" Radoš Bajić o izboru kandidata za film koji će predstavljati našu zemlju u trci za prestižnu nagradu!

Može biti samo jedan, a koliko se nezvanično saznaje, jer se kompletna procedura izbora srpskog kandidata odvija pod velom tajne - kandidovano je ukupno 7 filmova, među kojima su: Oluja, Čuvari formule, Što se bore misli moje, Indigo kristal, Lost country, Da li ste videli ovu ženu i Heroji Halijarda, scenariste i reditelja Radoša Bajića, koga smo zamolili da nam odgovori na par pitanja.

"Heroji Halijarda" su trci za srpskog kandidata za nagradu Oskar, kakva su vam očekivanja?

- Ne opterećujem se očekivanjima. Vidim da je kampanja uveliko u toku i da određeni reditelji ne birajući sredstva protežiraju svoje filmove. A mogu da zamislim šta se događa iza kulisa.. Prirodno je da svaki autor misli da je napravio najbolji film i da baš on zaslužuje da bude srpski kandidat. Zato bih, kad bih to mogao preporučio Američkoj filmskoj akademiji da za Srbe izmeni uslove - da nama dodeljuju najmanje tri Oskara.

Vi se šalite, ali uz filmove „Čuvari formule“ i „Lost country“, „Heroji Halijarda“ slove za favorita?

- Ako se za kandidata bude birao srpski film, verujem da stojimo dobro, a ako se bude birao film koji podražava tuđe vrednosti ili pljuje po Srbiji - onda stojimo veoma loše. Druge filmove koji su u nominaciji nisam gledao i ne mogu da sudim. Što se „Halijarda“ tiče, u produkcijskom smislu to je monumentalani i veliki film koji sam sa brojnim izuzetnim saradnicima radio veoma posvećeno punih pet godina. Inspirisan je jednim veoma dramatičnim periodom srpske istorije, a koga u svetlu svetskog filma zanimaju Srbi, sem kada treba da se ocrne…U čemu neki srpski reditelji podanički povlađujući onome što svet želi da vidi, postižu veoma lepe rezultate. Dakle „ Halijard“ je nešto potpuno i sasvim drugo. Ne dodvorava se nikome, nije strani, ni evropski, ni američki ni francuski film – već srpski, a bojim se da mu je u konkretnom slučaju upravo to najveća mana.

Čini se da ste sumnjičavi prema Komisiji koja treba da donese odluku o srpskom kandidatu?

- Ni najmanje…Ne bih im bio u koži. Čak se nadam da će raditi po savesti. Zavisi kakvog se kriterijuma kao primarnog budu držali, i zavisi koliko će biti u mogućnosti da se sačuvaju od spoljnih pritisaka koji su ogromni - jer neki već kupuju leptir mašne i smokinge za Holivud. Naša produkcija "Contrast" je pokušala da legitimno sazna ko su članovi komisije koji će doneti odluku – i nismo u tome uspeli. Kad se bira Patrijrah, znaju se imena vladika koje ga biraju, a ovde, tobože, ništa se ne zna, zapravo, čaršija sve zna. I uveliko hendluje i mulja. Što se "Halijarda" tiče on je siroče, ne gura ga niko, ni strani ambasadori, ni tate ni ambiciozne mame – naš film će u ovom slučaju, i dalje kroz distribuciju sam sebi krčiti put.