Autor: Informer.rs

22.09.2023.

18:29

Foto: ATA Images

Zabava

Preminuo slavni reditelj Jagoš Marković u 58. godini

U Narodnom pozorištu u Beogradu, uradio je neka od najvažnijih dela svetske i domaće književne baštine, uključujući "Učene žene", "Hasanaginicu", "Gospođu ministarku", "Pokondirenu tikvu", "Doktora", "Antigonu", "Pepeljugu" (u žanru opere) i "Figarovu ženidbu" (u žanru opere).

Ovaj umetnik je dobitnik otprilike pedeset različitih priznanja iz oblasti umetnosti, festivala i državnih nagrada, među kojima se ističu: Priznanje "Bojan Stupica", Nagrada za Oslobođenje Beograda, Trinaestojulska nagrada, Priznanje Mića Popovića, Priznanje za izuzetan doprinos kulturnoj baštini Crne Gore, Nagrada Grada Beograda, Nagrada Grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran", i "Ardalion", između ostalih.

Informer

 

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Privatni život

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. O tome je i sama dramska umetnica prilikom govorila.

- Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, verujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad. Volela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem deo njegovog tima. Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrednosnih sudova. Zbog toga sam mu večno zahvalna - rekla je svojevremeno Vanja za Gloriju.