27.09.2023.

11:55

Foto: Informer

Zabava

"Jagoš je postao umetnički zamah večnosti..." Potresan govor Buleta Goncića na komemoraciji slavnom reditelju

Nešto pre 11 časova okupili su se glumci, reditelji, rodbina, prijatelji i poštovaoci cenjenog reditelja.

Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta, koje je i bilo matično pozorište Jagoša Markovića, prvi je održao govor na komemoraciji.

- Niko ne može da shvati ili prihvati da se ovo dogodilo. Napustio nas je naš veliki reditelj, umetnik i prijatelj Jagoš Marković - započeo je Goncić i pozvao na minut ćutanja.

- Jagoš je došao iznenada, neočekivano, naprečac. Svojim talentom je pokrenuo ovu scenu i pozorište. Onda nas je iznenada napustio, baš kao i u njegovim predstavama. Jagoš je prestao da bude zarobljen u trivijalnosti i prolaznosti i postao umetnički zamah večnosti. Jagoš je bio po svom mladalačkom talentu Mocart, ali i Cezar po svom osvajačkom opusu. Bio je veliki dečak u svetu odraslih. Samo svoj i neuporediv. Pozorište je bilo deo njegovog bića. Igra dovedena do kraja, koja je savladavala sve prepreke i uspevala. Mi smo krajputaši Jagoševog života. Tu smo da zabeležimo njegovu večnost i neprolaznost duše, večne duše Jagoša Markovića. Kod Jagoša je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage i daha. Kod Jagoša je pozorište bila umetnost, ona istinska, koja ponekad ne može rečima da se opiše, koja se oseća u srcu kao velika, prava i neponovljiva. Jagoš je od imena postao odrednica, Jagoševa predstava, estetika, glumac. Njegovo ime postalo je deo nasleđa koje će zauvek živeti. Biće zauvek uklesan u Narodno pozorište. To je definicija velikana, čije se nasleđe prenosi vekovima. Jagoševa duša je sada deo svih nas. Baš u trenutku kada postane neočekivano, shvatimo da je njegova božanska iskra zasijala punom snagom. Ovde u Narodnom pozoruštu Jagoš će postojati zauvek. Realno sva su pozorišta bila njegova i ovde i u Crnoj gori. Primili smo mnogo saučešća odakle sve ne, kojima su se ljudi oprostili od njega. Stvarao je nezaboravne, legendarne, nepogrešive, Jagoševe predstave - rekao je Buncić.