28.10.2023.

13:19

Foto: informer/printscreen

Zabava

Danas 10 godina od smrti Aleksandra Tijanića! Neki su ga mrzeli, drugi su ga obožavali, a on je poručio: "Ne želim da me pamte!"

Tijanić je 2011. godine dao intervju u kojem je tražio da isti bude objavljen nakon njegove smrti, između ostalog kazao je:

Informer

- Ne bih voleo da me srpsko novinarstvo uopšte pamti. Voleo bih da ostavim dve ili tri knjige mojih tekstvova, i da samo studenti  novinarstva, kada hoće da vide kakav je Tijanić ludak bio, uzmu te knjige i pročitaju nekoliko tekstova. Ne osećam se ugodno ni uz jednu vrstu komplimenata, čak ni kad Dobrica Ćosić kaže kako misli da Srbija nije imala većeg novinara od mene - izjavio je Aleksandar.

Međutim, zbog činjenice da je tokom svoje karijere prozvan "gorostasom srpskog novinarstva", mnogi nikada neće zaboravit njegove izjave i predavanja na Fakuletu Političkih Nauka.

Njegove najpoznatije kolumne objavljivane su u Dnevnom telegrafu, brojnim dnevnim i nedeljnim novinama. Prenosimo neke od najpoznatijih citata:

- Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe.

- Kad već tvrde da sam teško bolestan, neka vide da sam na samrti zdraviji nego za života, rekao je Tijanić u intervjuu Nedeljniku i naglasio da je namerno obukao crnu majicu kao deo autoožaljivanja.

- Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojića i njihovog sultana Sulejmana.

- Dajte mi papir i olovku, i je*aću vam mater, rekao je kad je došao u NIN

- Srbiji ne treba jak, stabilan i uticajan Javni servis. Srbiji koja sebi želi dobro Javni servis je neophodan.

Informer

- Moj karakter koji voli borbu pobedio je moju inteligenciju.

- Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.

- Grđi posao od direktora Javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji.

- Za bavljenje novinarstvom danas nije potrebna pismenost, samo mobilni i krvožednost.

- Skromno je moje novinarsko umeće da u sedam dana istovremeno polemišem s aktuelnim i počasnim predsednicima nekad velike i važne stranke. Pa ipak, ne vuci me previše za pero. Možda ćeš se prijatno iznenaditi.

- Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.

- Nije problem patriotizam, već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek.

- Šta su današnja deca? Neodoljivi monstrumi, koji s dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku.

- Ono što nije uradila srpska mudrost, uradiće, kao i obično, srpska nemoć.

- Srbija nije skupa kad su joj Srbi jeftini.–Sa aždajom nema zajedničkog stanovanja, nema trajnog primirja. Ona traži stalne žrtve, meso, krv i ko joj to uskraćuje mora da bude Sveti Đorđe ili pokojnik bez nade u beatifikaciju.

- U prethodnoj deceniji razoreni su svi nacionalni mitovi.

- Albanci mogu da čekaju, jer nastaju. Mi nemamo vremena, jer nestajemo.

- Ovaj režim je nacionalnu propast uzeo za sopstvenu ideologiju.

Informer

- Konzilijum doktora koji se protiv kancera borio gradeći groblja.

- Nezavisnost medija je uslov bez kojeg neće prestati otomanizacija zemlje i društva.

- Politika koja najpre ostane bez srca, a zatim se liši inteligencije, na kraju, obavezno, ostane i bez teritorija.

- Kao nacija koja je oduvek više volela svoje bolesti nego svoje lekare, Srbi ni sad nisu iskreni.

Informer

- Otac nacije je rešio da nam jebe mater jer su deca otkrila da samo strah više nije dovoljan za sreću.

- Tražiti od naših vlada da pobede korupciju komičan je zahtev naivnih. Takvi traže od Drakule da ne bude vampir, od pape da ne bude katolik.

- Čovek bez savesti je zver. Stranka bez karaktera je zverinjak.

- Zar su ova ropska čorba koju kusamo i ovakav život dovoljna nadnica za ropstvo, za strah?

- Država nikada nema pravo na osvetu, samo na pravdu.

- Čjemo li zvuk spuštanja kolektivne nadgrobne ploče nad nacijom koja je živela u apatiji, a umrla od straha?

- Za mene je kasno da izabarem nešto drugo. Prvo, nikad nisam imao hrabrosti da budem kukavica, drugo, i kad bih hteo da budem mrčo i jado - Tijanić mi ne bi dozvolio. Je*o mu ja mater.

- Daleko od toga da sam nevin. Dugo pišem, dugo ljudima vadim zube bez anestezije i naučen sam da ne jaučem kad ih meni vade.