Autor: Informer.rs

04.11.2023.

20:07

Foto: profimedia

Zabava

Bajaga ga spominje u čuvenoj pesmi "Tamara"! Znate li ko je zapravo bio Žilber Beko?

Ne pijem, ne pušim, vodim ljubav svakih devet meseci... Zbog toga imam petoro dece - uz smeh i pomalo sarkastično govorio je slavni Žilber Beko davne 1985. godine.

Jedem, spavam, mnogo radim. U stvari, bavim se sportom kad imam vremena. Igram polo na konju, volim dubinsko ronjenje u moru, bavim se pilotiranjem. Ipak, sve to traži poseban fizički napor. Ne znam šta je dijeta. Previše jedem, previše pijem, previše pušim, ali mogu vam reći da se sportom bavim na sceni, više nego van nje. Pevanje, dobro pevanje iziskuje znatan fizički napor. Malo ko može zamisliti koliki fizički i psihički napor zahteva jedan nastup - izjavio je tada iskreno za banjalučki list "Glas".

U nastavku ovog intervjua detaljno je objasnio kako uglavnom radi stvari koje ga zabavljaju i za koje nema razloga... Takođe je potvrdio da njegova muzika nikada nije bila "angažovana".

Uopšte ne! Znate, kada sam napisao "Natali" rečeno je da je to komunizam. Kada sam napisao pesmu o Šarlu de Golu, bio sam "degolist". Kada sam napisao "Ružu"... Čujte, moguće je prikačiti vagon za svaki voz!- zaključio je pevač.

Informer

Žilber Beko

Na pitanje da li su njegove pesme iskreni izraz njegovih pogleda i osećanja rekao je:

Da nisam isrken, šta bih pisao? Istina je da umentici nisu uvek onakvi kakvim se prikazuju. Da li je ili nije čudovište, kakav se on želi prikazati: to je gospodin koji, sve u svemu ima puno više talenta nego što govori, mada ponekad i preteruje. Umetnici su ogledala. Oni su prijemnici, nisu predajnici. Slavnog umetnika uvek uzimaju kao inteligentnu ličnost. Smatram da je to velika greška. I onaj ko nije vrlo inteligentan može postati vrlo slavan. Neću vam davati primere za to jer rizikujem da budem suviše iskren- naveo je Beko.

Informer

Žilber Beko

Na pitanje koliko ima istine u njegovoj pesmi "Natali", ljubavnoj priči o Ruskinji, studentkinji i turističkom vodiču u Moskvi, on najpre negira sve, ali na kraju ipak priznaje:

Ta priča je u potpunosti izmišljena, ali sve što je u njoj rečeno, dogodilo se kasnije. Da, da, to je pesnikova darovitost da ponekad prikaže budućnost. Natali! Zvala se Natali! - priznao je autor ove antologijske pesme.

Žilber Beko bio je poznati francuski pjevač i šansonjer, u celom svetu prepoznatljiv po tamnoplavim odelima, beloj košulji i svojoj srećnoj kravati na tufne. Rođen je 24. oktobra 1927. godine u Tulonu u Francuskoj. Počeo je da peva na nagovor Edit Pjaf. 1961. godine napisao je pesmu "Et maintenant", jedan od najprodavanijih singlova u istoriji francuske muzike. Ipak, njegova najpoznatija pesma je "Nathalie" nastala 1964. godine. Umro je od raka, 18. decembra 2001. godine, u 74. godini života. Sahranjen je na pariskom groblju Per Lašez.