12.12.2023.

14:41

Foto: Foto Muzej Nikole Tesle

Zabava

Postavljena izložba muzeja "Nikole Tesle" na Kopaoniku

Posle Novog Sada, Prijepolja, Priboja, Kruševca, Užica i Zlatibora, ideja izložbe je da čitav Kopaonik živi priču najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla, zato su delovi postavke izloženi na čak tri lokacije.

Informer

Muzej Nikole Tesle ovu izložbu organizuje u saradnji sa opštinom Raška i TO Raška i njenim direktorom Dejanom Koturanovićem, Skijalištima Srbije i hotelima. Izložba će na Kopaoniku imati čak tri izložbena punkta.

Na svečanom otvaranju na jednom od punktova prisutnima su se obratili predsednik opštine Raška, Nemanja Popović, rukovodilac ski centar Kopaonik Darko Jovanović i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

Oni su istakli značaj koji će izložba imati najpre u motivaciji svih posetilaca i širenju vizija Nikole Tesle, a gospođa Jevtić posebno je naglasila činjenicu da kultura mora biti dostupna svima i da će zbog toga ovakve postavke biti sve češće u gradovima širom Srbije.

Vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena. Prikaz dela Nikole Tesle prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, i Teslin transformator.

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle.

U okviru dva najveća hotela na Kopaoniku postavljeni su totemi u okviru kojih posetioci mogu rešiti kviz o Nikoli Tesli, a istovremeno će biti u prilici i da pogledaju edukativne sadržaje i kratak informativni film o našem najvećem naučniku.

Izložba na Kopaoniku otvorena je od 7. decembra tekuće godine do 25. januara 2024.