07.01.2024.

13:12

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Ovo su stihovi pesme "Za život Srpske"! Danica Crnogorčević će je premijerno otpevati 9. januara u Banjaluci!

Ovo je nedavno rekla Danica Crnogorčević, koja je sa suprugom Ivanom, sveštenikom spremila svetovnu himnu posvećenu Danu Republike Srpske pod nazivom "Za život Srpske", i otkrila je po čemu je specifična ta pesma. 

- To je kompletno delo mog supruga, i tekst i melodija, kao i sama ideja projekta - rekla je ona. 

Informer

 

Ivan Crnogorčević je povodom ove pesme naveo da je pesmu stvarao sa velikom emocijom i ganutošću, kojima je pesma i prožeta.

– Pesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje-više, svi u toj pesmi – rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je, takođe, dodao da pesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

– Pesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije – naglasio je Crnogorčević. 

O pesmi i narednim projektima govorila je i Danica u ekskluzivnom intervjuu za Informer i otkrila ko je sve radio na numeri. 

Početkom ove godine imamo u planu da izdamo dve nove pesme. Prva pesma koju ćemo objaviti jeste pesma koju smo posvetili Republici Srpskoj, i to 8. januara, neposredno pred dan Republike Srpske. Tekst i muziku za pesmu je napisao moj suprug, aranžman je radio Joca Savić, a miks je radio Mišo Krpo - studio u Frankfurtu, a moja malenkost uredila malo glas i prateće vokale. Moram napomenuti da mi je velika čast što su ovu pesmu upotpunili hor "Srbadija" iz Bijeljine, divne devojke i momci i presrećna sam što imam priliku da sarađujemo sa njima. Potrudili smo se i oko video-spota i nadamo se da će se publici dopasti. Spot je radila ista ekipa koja nam je radila i ostale pesme. Jako ozbiljni profesionalci i umetnici iz Banjaluke - Zoran Pilipović, Boško Krljaš i Zoran Puzić - rekla nam je ona. 

Danica će premijerno pesmu otpevati u Banjaluci za Dan Republike Srpske, a tekst pesme prenosimo u celosti: 

"Kad za slavu Svetog Stefana

Ti se setiš moga imena

Tad upali sveću za mene

I za moje verne drugove

Čuvaj, sine, srpsku slogu

Srpsko ime i slobodu

Zavet naših hrabrih očeva

I najhrabrijih srpskih sinova

Za svaki pedalj zemlje ove

Dali su živote svoje

Ginuli su kao vitezi

Slavom su se ovenčali".